Binnenland Bewaar

De jacht op de jackpot van 27,5 miljoen

Anders dan bij bijvoorbeeld de Nationale Postcodeloterij blijven winnaars van de Staatsloterij anoniem. Foto ANP
Anders dan bij bijvoorbeeld de Nationale Postcodeloterij blijven winnaars van de Staatsloterij anoniem. Foto ANP © UNKNOWN

De geluksvogel die maandag de recordjackpot van 27,5 miljoen euro wint, zal weinig last meer hebben van de crisis. Toch raden financieel adviseurs de winnaar aan het geld niet over de balk te smijten. 'Koop die dure leren tas. Doe gek: koop er twee. Maar zeg niet opeens je baan op.'

De Staatsloterij keert vandaag de hoogste prijs in Nederland ooit uit: 27,5 miljoen euro netto. De Nederlander die straks in één klap multimiljonair is, hoeft niet bang te zijn dat zijn miljoenen door de economische malaise snel verdampen, zeggen financieel adviseurs.

''De koersen staan nu redelijk laag, dus qua beleggen is het een goed moment om in te stappen,'' zegt Henk van Elst van de branchevereniging van onafhankelijke financieel adviseurs NBVA.

Van Elst begeleidt regelmatig prijswinnaars. Naast beleggingen kan volgens hem een deel worden gespaard en een deel in vastgoed worden gestopt. ''Wed in elk geval nooit op één paard.''

Van Elst adviseert altijd een financieel plan te maken. ''Zet op een rij wat je met je geld wilt gaan doen. Mooier wonen, minder gaan werken, of geld nalaten aan je kinderen? Een vermogensbeheerder zorgt ervoor dat je je over je geld geen zorgen meer hoeft te maken. Dat is wat de meeste mensen willen.''

De Staatsloterij verwijst prijswinnaars zelf ook door voor financiële begeleiding, onder meer naar Van Lanschot Bankiers. Etienne te Brake van Van Lanschot: ''Wij vertellen hun hoe om te gaan met plotselinge rijkdom.

Belangrijkste tip: stop niet meteen je hele vermogen in aandelen. Zet het eerst vast, zorg dat het rendeert, en denk vervolgens goed na wat je ermee wilt.'' Ook deze bank adviseert, in goede en slechte tijden, de miljoenen te spreiden.

Anders dan bij bijvoorbeeld de Nationale Postcodeloterij blijven winnaars van de Staatsloterij anoniem. ''Wij willen mensen zelf laten bepalen of ze hun vrienden vertellen dat er ineens een multimiljonair in hun midden is,'' zegt David Selier van de Staatsloterij.

Volgens de deskundigen is het zeker geen verplichting dat te vertellen. Maar als iemand de megajackpot heeft gewonnen, kom je er bijna niet onderuit toch iets te zeggen. Selier: ''Zeg bijvoorbeeld dat je een ton hebt gewonnen. Dan kun je wel verantwoorden waarom je ineens die mooie, nieuwe auto hebt gekocht, maar voorkom je dat mensen achter je geld aan gaan. Van de hele dag rondjes moeten geven word je niet gelukkig.''

Natuurlijk moet je jezelf een pleziertje gunnen, maar doe rustig aan, adviseert de Staatsloterij. ''Koop die dure leren tas die je al zo lang wilde hebben. Als je gek wilt doen: koop er twee. Maar ga niet helemaal los. Leuk, zo'n villa in Wassenaar, maar je vrienden wonen ergens anders.'' De Staatsloterij ziet vaak dat winnaars liever een groter huis in hun eigen buurt kopen.

In een opwelling je baan opzeggen is volgens Selier onverstandig. ''Wat moet je de hele dag als jij thuis zit terwijl de hele wereld werkt? Natuurlijk kun je wel besluiten bijvoorbeeld geen nachtdiensten meer te draaien.''
Er zijn zeker prijswinnaars die meteen een afspraak bij de Ferraridealer maken, maar de meesten kunnen zich beheersen, merkt ook Etienne te Brake. ''Wat moet je ook met zo'n sportwagen? Je kunt er niet eens de weekboodschappen mee doen.'' (FROUKE TAMSMA)


Dat geld, wat moet je er eigenlijk mee
De kans bestaat dat de Staatsloterij-jackpot volgende maand weer op 27,5 miljoen euro belastingvrij staat. De loterij geeft namelijk ook éénvijfde loten uit. Als daar het winnende getal bij zit wordt ook maar éénvijfde van de jackpot uitgekeerd.

De resterende 22 miljoen schuift dan door naar september, waarmee het totaalbedrag wederom 27,5 miljoen wordt, een bedrag dat de Staatsloterij gegarandeerd uitkeert.

Nu de jackpot zo hoog staat, kopen veel deelnemers liever een aantal deelloten in plaats van één hele, om hun kansen te spreiden, laat de Staatsloterij weten.

De 5,5 miljoen euro waar zij dan nog aanspraak op maken, vinden ze ook de moeite waard.