Binnenland Bewaar

'Schade skimmers veel groter'

Volgens de NS zijn dagelijks twee van de 1100 automaten op stations doelwit van criminelen. Foto ANP/Koen Suyk
Volgens de NS zijn dagelijks twee van de 1100 automaten op stations doelwit van criminelen. Foto ANP/Koen Suyk © UNKNOWN

AMSTERDAM - De schade door pinpasfraude is veel groter dan door Nederlandse banken wordt beweerd. Het afgelopen jaar hebben criminele bendes voor honderden miljoenen euro's van Nederlandse bankrekeningen verdonkeremaand. Dat zegt Frank Engelsman, van het Amsterdamse recherchebureau Ultrascan, dat gespecialiseerd is in de bestrijding van 'skimming', een vorm van pinpasfraude.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte gisteren bekend dat de schade door fraude met pinautomaten vorig jaar is verdubbeld tot 31 miljoen euro, wat neerkomt op 'slechts' 0,023 procent van de totale betaalpasomzet in Nederland.

In werkelijk gaat het volgens Engelsman om een veelvoud van dat bedrag. Engelsman baseert zich op gegevens van de Nederlandse Spoorwegen. Op Nederlandse treinstations bleek vorig jaar in 750 gevallen te zijn geknoeid met pinautomaten. Met kleine camera's of met behulp van apparatuur die op de automaat wordt aangebracht, proberen criminele bendes de pincode van gebruikers te achterhalen.

De ervaring leert volgens Engelsman dat van deze 750 pogingen er minimaal vierhonderd succesvol moeten zijn geweest. ''Dat betekent dat ze de gegevens en pincode van tenminste tweehonderd kaarten hebben weten te achterhalen. De minimale schade per kaart is gemiddeld 750 euro. Dus zelfs als we uitgaan van de laagste schattingen bedroeg de schade door fraude met automaten op treinstations alleen al 60 miljoen euro.''

Volgens de NS zijn dagelijks twee van de 1100 automaten op stations doelwit van criminelen. Het totale aantal pinautomaten in Nederland bedraagt ruim achtduizend. Daarnaast hebben de bendes het ook vaak gemunt op pinapparaten in winkels. ''Als je dat doorberekent, zou het aantal gedupeerde kaarthouders weleens in de miljoenen kunnen lopen en dat is voor de banken moeilijk te verteren.''

De NVB is in gesprek met de het Platform Detailhandel Nederland (PDN) om te komen tot een versnelde invoering van een nieuwe pinpas die skimmen onmogelijk moet maken. Engelsman heeft daar weinig vertrouwen in.

''Bankgegevens kunnen ook dan nog onderschept worden. Zolang automaten strips op pasjes kunnen lezen, hebben de boeven geen probleem. Voorlopig is er nog geen technische oplossing in zicht voor de bestrijding van dit soort fraude.'' Een woordvoerder van de NVB wil niet reageren op de uitlatingen van Engelsman. ''Hij gaat uit van aannames, wij van feiten.'' (HENK SCHUTTEN)