Amsterdam Bewaar

Prijzen ov stijgen harder dan autokosten

In januari werd het openbaar vervoer 3,5 procent duurder. Dat was de grootste stijging sinds 2004. Foto ANP/Marcel Antonisse
In januari werd het openbaar vervoer 3,5 procent duurder. Dat was de grootste stijging sinds 2004. Foto ANP/Marcel Antonisse © UNKNOWN

DEN HAAG - De kosten van een kaartje in de bus, tram of trein zijn de afgelopen jaren harder opgelopen dan die van het autorijden. In januari betaalden ov-reizigers 37 procent meer dan in 2000. De autokosten waren 18 procent hoger. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.

De prijsontwikkeling van trein-, stads- en streekvervoer was nagenoeg gelijk, aldus het CBS. In januari werd het openbaar vervoer 3,5 procent duurder. Dat was de grootste stijging sinds 2004.

De autokosten zijn in belangrijke mate afhankelijk van de brandstofprijzen. Vorig jaar piekten de autokosten doordat de benzineprijs op een recordhoogte belandde. De prijs van een vat olie, belangrijk voor de vaststelling van de benzineprijs, kwam boven de 100 dollar uit. Momenteel bedraagt de prijs ongeveer 50 dollar.

Brandstofkosten maken bijna een derde van de totale uitgaven aan de auto uit. De aanschaf- en onderhoudskosten zijn goed voor een aandeel van 40 procent.

Het CBS heeft ook parkeertarieven in de berekening meegenomen. Deze stegen explosief, met 62 procent in vergelijking met 2000. Aan motorrijtuigenbelasting was de automobilist ongeveer 16 procent meer kwijt. (ANP)