DEN HAAG - Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro heeft zijn honderd hoogste managers gesommeerd de bonus over 2008 in te leveren. Doen zij dat niet, dan is er geen functie voor hen bij de nieuwe ABN Amro.

De bestuursvoorzitter maakte dit gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers van de bank. ''Een aantal van hen ziet af van die bonussen, een aantal neemt ze toch,'' aldus Zalm. ''Daar kunnen we niets tegen doen, want dat is nu eenmaal afgesproken. Maar voor hen is er geen toekomst bij deze bank.''

Het topmanagement van de bank incasseerde vorig jaar overigens 8,3 miljoen euro aan bonussen. Zalm zei gisteren ook dat De Nederlandsche Bank (DNB) een rol heeft gespeeld bij de toewijzing van zogeheten retentiebonussen aan een aantal bankiers van ABN Amro.

Deze bonussen zijn extra vergoedingen die bepaalde sleutelfiguren bij de bank kregen om te voorkomen dat ze zouden opstappen. Ook het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland dat ABN Amro overnam, had om de vergoedingen gevraagd.

Op verzoek van minister Wouter Bos (Financiën) zijn de retentiebonussen bij ABN Amro nu aangepakt. Maandag liet Bos weten dat de aanpak vruchten heeft afgeworpen.

Een woordvoerder van DNB noemde de uitspraken van Zalm onzin. Volgens hem zou het kunnen dat Zalm refereerde aan goedkeurende verklaringen die DNB heeft afgegeven bij de overname. ''Daarin staan bepalingen dat overnemende partijen zorg moeten dragen voor de continuïteit van de onderneming.

Maar het is de verantwoordelijkheid van de instelling zelf daar invulling aan te geven.'' (HET PAROOL)