DEN HAAG - Dankzij maatregelen van bijna twee miljard euro ademt
iedereen in 2015 schone lucht, belooft minister Jacqueline Cramer
(Milieu). En dan is de milieuzone voor personenauto's in Amsterdam dus niet nodig.

Door de maatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) zal Nederland in 2015 alsnog aan de Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide voldoen. PvdA-minister Cramer verwachtdat in 2011 de uitstoot van fijnstof al binnen de perken blijft.

Van de twee miljard gaat een half miljard naar subsidies voor roetfilters in
dieselauto's en luchtreinigers in pluimveestallen. Op snelwegen wordt de
doorstroming bevorderd met variabele maximumsnelheden. Ook komen er hoge schermen, waarvan op de snelwegen rond Amsterdam veel wordt verwacht. Zowordt de A8 bij het Coenplein omgord met een zo'n tweehonderd meter langen tien meter hoog scherm. Daarvoor is 625 miljoen gereserveerd.

Zo'n zevenhonderd miljoen gaat naar maatregelen rond wegen in de steden. Pakweg de helft daarvan wordt door de gemeenten opgebracht. In Amsterdamgaat het vooral om al bekende plannen zoals een groener wagenpark van degemeente, stadsverwarming, uitbreiding van het betaald parkeren en de sloopregeling voor oude auto's.

Op twee plekken in de stad is de vieze lucht zo hardnekkig dat een oplossing nog gevonden moet worden: het havengebied Westpoort en de monden van de IJtunnel. In het uiterstegeval krijgen die afzuiginstallaties, maar die kosten, aldus Cramer, 'klauwen met geld'. (HET PAROOL)