Kunst & Media Bewaar

Miljoen voor Amsterdams internetbedrijf

Myngle geeft zelf geen taallessen maar brengt studenten en leraren via internet bij elkaar. Foto www.myngle.com
Myngle geeft zelf geen taallessen maar brengt studenten en leraren via internet bij elkaar. Foto www.myngle.com © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het kan voorlopig niet op in creatief Amsterdam. De online taalleraar Myngle heeft nieuw kapitaal op. Twee Amsterdamse gamebedrijven deden dat onlangs ook al. Myngle biedt online taalcursussen aan. Het bedrijf is gevestigd in de Parooltoren aan de Wibautstraat.

In maart vorig jaar haalde het bedrijf al 800.000 euro binnen bij investeringsfonds Henq, dat in ruil daarvoor een belang kreeg.

Gisteren volgde een lening van de Rabobank, die grotendeels is gegarandeerd door de overheid. Tussendoor won Myngle ook een innovatieprijs van vijftigduizend euro. ''We hebben bewust gekozen voor een lening,'' zegt Marina Tognetti van Myngle, ''en niet voor nieuw durfkapitaal van een investeerder.''

Zelf zou het jonge webbedrijf nooit een miljoen kunnen lenen. Maar Senter Novem, innovatieaanjager van het ministerie van Economische Zaken, stelt zich voor tweederde van het bedrag garant. ''Onze investeerders zorgen voor de rest.''

Myngle geeft zelf geen taallessen maar brengt studenten en leraren via internet bij elkaar. De lessen vinden plaats via web-beldienst Skype en Myngles eigen virtuele klaslokaal. Ook afrekenen gebeurt online. Studenten betalen niet aan Myngle, maar rechtstreeks aan hun leraar. Die draagt daarvan achttien procent af aan Myngle.

Docenten hoeven niet doorgeleerd te hebben, maar worden wel door Myngle doorgelicht. En na afloop van de cursus beoordelen studenten hun leraar. Hoe hoger de beoordeling, hoe meer geld hij kan vragen voor zijn diensten.

De vier oprichters van Myngle komen bij Ebay en bij Berlitz (van de taalgidsen) vandaan. Het idee voor Myngle ontstond letterlijk aan de keukentafel van Tognetti die Chinees wilde leren maar terugschrok voor de hoge kosten van cursussen.

Begin vorig jaar ging de site van start. Werkten er toen vier mensen, nu zijn dat er achttien. Inmiddels zijn er vijftigduizend studenten en drieduizend leraren. ''De populairste leraar heeft nu bijna duizend cursussen gegeven,'' zegt Tognetti, ''ze woont in de Oekraïne en kan helemaal bestaan van Myngle.''
Engels, Frans en Duits zijn de populairste talen, maar Myngle biedt ook exotischer talen als Sanskriet, Swahili en Filippijns aan

Myngle zal de lening gebruiken om uit te breiden - allereerst in Europa - en reclame voor zichzelf te maken. Zo gaat het bedrijf zich meer richten op bedrijven die hun personeel taaltraining willen geven.

''Iedereen ziet de economische crisis als nadelig, maar dat is hij juist niet. Bedrijven zullen zeker nu niet stoppen hun personeel te trainen, maar wel kijken naar de kosten.'' Gaven ze vroeger drieduizend euro uit voor een taalcursus, bij Myngle kost het duurste lespakket 450 euro.

Myngle is in korte tijd de derde Amsterdamse startup die flink kapitaal binnenhaalt. Vorige maand kreeg gamebedrijf Virtual Fairground een kapitaalinjectie van drie miljoen en haalde spelsite MMO Gaming één miljoen euro op. (HERMAN STIL)

www.myngle.com