Amsterdam Bewaar

Winkels It's en Prijstopper per direct gesloten

De It's aan de Valkenburgerstraat in het centrum van Amsterdam. Foto ANP
De It's aan de Valkenburgerstraat in het centrum van Amsterdam. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Elektronicaketen It's vraagt vandaag uitstel van betaling aan. De 110 winkels , waaronder acht in Amsterdam, blijven dicht. Bijna duizend medewerkers zijn gebeld dat ze niet naar hun werk hoeven te komen.

Moederbedrijf Impact Retail ziet vanwege financiële problemen geen andere uitweg dan zelf surseance aan te vragen. ''Door de kleine marges op de verkoop van consumentenelektronica en de toegenomen concurrentie is er geen andere oplossing,'' zegt een woordvoerder.

Het bedrijf zegt te werken aan een doorstart, maar zal daarover straks met een bewindvoerder een akkoord moeten bereiken.

De deuren van alle vestigingen blijven vandaag dicht. Dat geldt ook voor de zeven winkels van dochter Prijstopper, waaronder die in Haarlem. Het hoofdkantoor in Tilburg is wel open.

Webwinkel
De webwinkel van het bedrijf zal geen orders meer accepteren. Ook Modern.nl, dat alleen als webzaak actief is, zal onbereikbaar zijn. Opvallend is dat de sites tot negen uur vanochtend nog geen melding maakten van de surseance.

Klanten hebben vooralsnog het nakijken. Wie iets bij It's heeft gekocht en al betaald, moet afwachten of het bedrijf de spullen nog levert. It's roept klanten op zich te melden en zegt gedupeerden persoonlijk te benaderen. 'We streven ernaar onze klanten zo min mogelijk hinder te laten ondervinden', melden briefjes op de winkeldeur.

It's-medewerker Martijn van Dalen kreeg gisteravond een telefoontje van zijn bedrijfsleider. Die vertelde dat alle circa duizend werknemers van de elektronicazaken vandaag op straat komen te staan.

''Het heeft vorige week de hele week gerommeld,'' aldus Van Dalen. ''Alles was erop gericht om zoveel mogelijk cash te innen. We hadden ineens wel héél scherpe aanbiedingen. Het voelde niet goed, maar we wisten niets tot het telefoontje van de bedrijfsleider. En die vertelde verder eigenlijk ook niet veel.''

De woordvoerder van Impact wil niet ingaan op berichten over een aanloop naar de surseance. (HET PAROOL)