Binnenland Bewaar

Vlot herstel pensioenfondsen

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het gevaar dat Nederlandse pensioenfondsen volgend jaar op grote schaal moeten gaan korten op uitkeringen, lijkt voorlopig te zijn geweken. Formeel worden de dekkingsgraden pas half januari bekend gemaakt, maar bronnen in de pensioenwereld bevestigen dat de meeste fondsen er inmiddels redelijk tot goed voorstaan. De dekkingsgraad van de twee grootste pensioenfondsen, ABP (ambtenaren) en PFZW (zorg en welzijn) staan nu op respectievelijk 105 en 108 procent.

Het ABP, dat de pensioenpremies medio vorig jaar met een procent verhoogde, profiteerde van de hogere rentestand en de eindejaarsspurt op de beurzen. PMT (metaal)?heeft alweer een dekkingsgraad van ruim 96 procent. Dat is nog altijd minder dan het wettelijk minimum van 105 procent dat uiterlijk eind 2013 bereikt moet zijn, maar ruim boven het niveau van 91,9 procent dat op 31 december bereikt had moeten zijn. In augustus zat PMT met een dekkingsgraad van 85,2 procent nog ver onder die grens.

Toch zijn de verbeterde dekkingsgraden nog geen reden om te juichen, zegt Willem Noordman, bestuurder bij FNV Bondgenoten en bij de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen: ''Het bewijst opnieuw dat de huidige rekenmethodes herzien moeten worden. Een paar maanden geleden was er nog net geen paniek, nu lijkt alles weer koek en ei. In de huidige rekenmethodes spelen dagkoersen een veel te grote rol''.

Werkgevers en vakbonden werken aan nieuwe pensioencontracten. (HET PAROOL)