Trending Bewaar

Drie jaar cel voor eitje bakken boven eeuwige vlam onbekende soldaat

In Oekraïne is een studente veroordeeld tot drie jaar cel voor het bakken van eieren en worstjes boven de eeuwige vlam aan het graf van de onbekende soldaat in Kiev.

Hanna Sinkova wilde met haar extravagante actie aandacht vragen voor het trieste lot van Oekraïense oorlogsveteranen.Sinkova gaat wel in beroep tegen het vonnis.

Op de beelden hierboven is te zien hoe Hanna Sinkova aan het oorlogsmonument doodleuk spiegeleieren begint te bakken. Enkele vriendinnen komen ook nog wat worstjes braden boven de eeuwige vlam. 'Dit was een symbolische actie, want heel snel zullen oorlogsveteranen hier in lange rijen staan aanschuiven om hetzelfde te doen. Ze zullen immers niks meer te eten hebben en geen dak boven hun hoofd', zegt de activiste.

Heiligschennis
Volgens Oekraïense media protesteerde Sinkova ook tegen de 'absurde verspilling van gas om een symbool van het totalitaire sovjetregime in stand te houden, terwijl dat geld veel beter naar oorlogsveteranen zou gaan.'

Dat verklaart meer waarom ze nu een celstraf opgelegd kreeg voor het schenden van een monument uit het sovjettijdperk. Dat is heiligschennis voor het Moskougezinde regime in Kiev.