DUBAI - Op de twee luchthavens van Dubai zullen geen bodyscanners worden ingezet, omdat ze in tegenspraak met de islam zijn.

Dat meldden lokale media dinsdag op basis van het hoofd van de veiligheid van de luchthavens, Ahmad Mohammad Bin Thani.

De zogenoemde full-body scanners zullen ook niet worden ingezet om de privacy van de passagiers te waarborgen en uit respect voor hun persoonlijke vrijheid. De bodyscan laat zien of er aan het lichaam en kleding van een passagier onregelmatigheden zijn. Volgens Bin Thani zijn de veiligheidsmaatregelen op de vliegvelden in overeenstemming met internationale standaarden en zullen er voorlopig geen grote wijzigingen in het veiligheidsbeleid plaatsvinden.

De krant Gulf News meldde echter dat de luchthavens overwegen wel camera's met gezichtsherkenning in te zetten.

De Verenigde Staten hadden aangedrongen op bodyscanners, nadat een Nigeriaan vorig jaar op eerste kerstdag bijna explosieven tot ontploffing had weten te brengen in een vliegtuig, dat onderweg was van Schiphol naar Detroit.

Verscheidene landen, waaronder Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben de technologie uitgetest. De machines blijven controversieel vanwege de privacy.

Op Schiphol wordt proefgedraaid met een variant waarbij een beveiligingsbeambte in een afgesloten kamer de beelden bekijkt. Hij of zij kan niet zien wie er voor de zogeheten Security Scan staat. De beelden worden ook niet bewaard en het hoofd is zwart gemaakt en daardoor onherkenbaar.