LEIDEN - Het poldermodel in de politiek wordt vaak afgeschilderd als een moderne en oer-Hollandse gewoonte, maar dat is het helemaal niet. Polderen is uitgevonden door een Fransman met oerconservatieve ideeën. In de negentiende eeuw hebben priester Herman Schaepman en de protestantse voorman Willem Groen van Prinsterer de denkbeelden van Louis de Bonald in Nederland geintroduceerd.

Dat heeft wetenschapper Roeland Audenaerde van de Universiteit Leiden uitgezocht met subsidie van het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Audenaerde promoveert woensdag op zijn zoektocht naar het poldermodel.

De Bonald (1754 - 1840) bedacht het model voor polderen, aldus Audenaerde. Niet dat deze edelman zo'n moderne denker was, hij verzette zich tegen alle vernieuwingen die de Franse Revolutie met zich meebracht. De Bonald wilde de maatschappij behoeden voor anarchie en staatsalmacht. Dat kon volgens hem alleen door de oude samenleving met rangen en standen te herstellen, want daarin overlegden werkgevers en werknemers 'harmonieus' met elkaar. Dit pleidooi voor consensus, samenwerking en overleg maakt De Bonald tot de uitvinder van het poldermodel, stelt Audenaerde.

Schaepman en Groen van Prinsterer pasten de zeer behoudende Franse denkbeelden toe op de Hollandse samenleving. Beide politici stonden aan de wieg van het huidige CDA, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrales FNV en CNV. (ANP)