Buitenland Bewaar

Sekte verstoort diensten Apeldoorn

In de ene dienst namen de sekteleden ongevraagd het woord, in een andere begonnen ze rond te lopen met een pamflet. Foto ANP
In de ene dienst namen de sekteleden ongevraagd het woord, in een andere begonnen ze rond te lopen met een pamflet. Foto ANP © UNKNOWN

APELDOORN - Een Duitse sekte heeft zondag zeker tien kerkdiensten en samenkomsten in Apeldoorn verstoord. Volgens hen is de aanslag op Koninginnedag het gevolg van de verdeeldheid onder christenen.

In de ene dienst namen de sekteleden ongevraagd het woord, in een andere begonnen ze rond te lopen met een pamflet. In weer andere diensten kwamen ze voorafgaand aan de kerkdienst vragen of ze het woord mochten voeren. Na weigering vertrokken ze soms, andere keren bleven ze om alsnog het woord te nemen. Soms kwamen ze later binnen om aandacht te vragen.

De boodschap was eenduidig: in de christelijke gemeente is het als Sodom en Gomorra, kerken zijn door hun onderlinge verdeeldheid verantwoordelijk voor de gebeurtenissen op 30 april. Toen reed de 38-jarige Karst T. met zijn auto in op bezoekers van Koninginnedag in Apeldoorn. God zou deze verdeeldheid bestraft hebben.

Geen van de kerken heeft vooralsnog aangifte gedaan bij de politie. Belangrijkste argument is voor de meesten dat de Duitsers na enig aandringen of zachte drang bereid bleken de kerkdienst te verlaten of het uitdelen van pamfletten of boekjes te stoppen.

Uit pamfletten die sommige sekteleden hebben achtergelaten, is te herleiden dat ze aanhangers zijn van de Duitse Horst Schaffranek (1923), volgens eigen zeggen evangelist, woonachtig in het plaatsje Rickenbach bij Bad Säckingen in het uiterste zuidwesten van Duitsland.

Op christelijke websites in onder meer Groot-Brittannië en Duitsland wordt voor hem en zijn naar schatting honderd aanhangers met nadruk gewaarschuwd. De sekte heeft een reputatie opgebouwd in het verstoren van kerkdiensten, waarbij zij soms alleen op dreiging van het inschakelen van de politie weer vertrokken. (HET PAROOL)