Binnenland Bewaar

'Farmaceuten uit de bocht met vaccin'

Foto ANP/Ed Oudenaarden
Foto ANP/Ed Oudenaarden © UNKNOWN

DEN HAAG - De SP wil dat er een nieuw, onafhankelijk onderzoek komt naar de invoering van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. De partij zegt dat naar aanleiding van een inval van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij twee farmaceutische bedrijven, die de vaccins maken.

De IGZ heeft sterke vermoedens dat de bedrijven artsen en wetenschappers 'gunsten' hebben aangeboden om het vaccin te promoten, wat verboden is. Ook zouden de farmaceuten reclame voor de vaccins hebben gemaakt, terwijl het verboden is reclame te maken voor middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

De commotie komt een paar maanden na het besluit van minister Ab Klink van Volkgezondheid om meisjes van twaalf jaar via het Rijksvaccinatieprogramma per 1 september 2009 te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker ontstaat in het slijmvlies van de baarmoederhals. Het HPV-virus dat de kanker veroorzaakt, wordt tijdens de geslachtsdaad overgedragen. Jaarlijks treft het tussen de 600 en 700 vrouwen, van wie een derde overlijdt.

Fractievoorzitter Agnes Kant van de SP stelt dat er 'een ongekend felle lobby' is gevoerd om de vaccins op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. "Fabrikanten zijn behoorlijk aan het pushen geweest bij Kamerleden."

In het televisieprogramma Zembla werd gisteravond aangetoond dat leden van de adviescommissie van de Gezondheidsraad, belangrijke adviseur van het ministerie, banden onderhouden met de fabrikanten van het vaccin, Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en GlaxoSmithKline in Zeist. (HET PAROOL)

www.zembla.vara.nl