Binnenland Bewaar

Abortuskliniek MR70 komt bij Slotervaart

Het ziekenhuis in stadsdeel Slotervaart gaat dan ongeveer drieduizend abortussen uitvoeren, de helft van de circa zesduizend ingrepen die jaarlijks in Amsterdam plaatsvinden.
Het ziekenhuis in stadsdeel Slotervaart gaat dan ongeveer drieduizend abortussen uitvoeren, de helft van de circa zesduizend ingrepen die jaarlijks in Amsterdam plaatsvinden. © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het Slotervaartziekenhuis krijgt komend jaar een abortuscentrum. Dat neemt de activiteiten over van MR70, voorheen de Rutgersstichting - de grootste van de twee Amsterdamse abortusklinieken.

Het ziekenhuis in stadsdeel Slotervaart gaat daarmee ongeveer drieduizend abortussen uitvoeren, de helft van de circa zesduizend ingrepen die jaarlijks in Amsterdam plaatsvinden.

De twee abortusklinieken - naast MR70 kent Amsterdam de Oosterparkkliniek - verkeren al langer in financiële problemen. Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer nog in met een eenmalige bijdrage van  ongeveer een half miljoen euro om een faillissement af te wenden.

''We zijn hier sinds afgelopen juni mee bezig, aldus directeur Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Volgens de directeur klopten de klinieken eerder bij andere Amsterdamse ziekenhuizen aan, maar was de animo voor overname niet erg groot.

''Dit is kennelijk een soort dienstverlening waar we in Nederland toch nog moeite mee hebben.''

Erbudak: Wij hebben altijd gezegd dat wij klaar staan voor iedereen die hulp nodig heeft. En ik vind het een goed recht van vrouwen om als ze ongewenst zwanger zijn, te worden geholpen.''

Daar komt bij dat MR70 historische banden heeft met het Slotervaartziekenhuis, aldus de directeur. ''De kliniek is ooit in het ziekenhuis begonnen. De twee zijn lang geleden gesepareerd, maar we keren ze nu niet de rug toe.''

De personeelsleden van de kliniek in de Sarphatistraat, een kleine dertig man in totaal, kunnen overstappen naar het Slotervaart als ze dat willen, maar dat gaat niet vanzelf. ''Ze krijgen de gelegenheid te solliciteren,'' aldus Erbudak.

Als alles volgens plan verloopt, kan het centrum op 1 februari aanstaande beginnen. (HET PAROOL)