Binnenland Bewaar

Hype 'nieuwe' bacterie onzin

Het Monomeer in Californië, waar geleerden een nieuwe bacteriestam ontdekten, die kan overleven in arseen. Foto EPA
Het Monomeer in Californië, waar geleerden een nieuwe bacteriestam ontdekten, die kan overleven in arseen. Foto EPA © UNKNOWN
 Teruggaan naar het laboratorium en de proef herhalen  
UvA-hoogleraar Jef Huisman

AMSTERDAM - De Amerikaanse ontdekster van de geheimzinnige 'arseenbacterie' uit het Monomeer moet haar huiswerk over doen. Zij heeft in het lab waarschijnlijk gewerkt met vervuilde kweekjes.

Dat zegt de Amsterdamse UvA-hoogleraar Jef Huisman zaterdag in Het Parool. ''Voor deze onderzoekster zit er niets anders op dan teruggaan naar het laboratorium en de proef herhalen in een schone omgeving.''

Nasa-onderzoekers claimen een bacterie te hebben gevonden, die in een agressieve omgeving met het gif arseen kan overleven, doordat hij het arseen gebruikt als bouwsteen bij zijn groei. Normaal hebben levende organismen hiervoor fosfaat nodig. Volgens de Nasa heeft de bacterie het fosfaat vervangen door arseen.

Huisman gelooft er niets van: ''Zij hebben de bacterie uit het meer gehaald en in het lab opgekweekt. Ze legden hem in een kweekvloeistof van arseen om te zien hoe hij reageerde. Maar mét dat arseen is een klein beetje micromolair fosfaat meegekomen. Die minieme hoeveelheid fosfaat is voldoende, de bacterie heeft helemaal geen arseen nodig,'' aldus Huisman, hoogleraar aquatische microbiologie.

Veel media maakten de Nasavondst ten onrechte nog mooier door te stellen dat er een heel nieuwe soort bacteriën was gevonden. Huisman: ''Maar het is gewoon een neefje van de bekende bacterie E.coli.'' (MARC LAAN)

Lees verder in Het Parool: 'Bacteriehype stoelt op meetfouten'
Vreemd leven op aarde, het klonk zo spannend toen de media de eerste sensationele berichten de wereld in stuurden over de nieuwe bacteriestam Halomonadaceae. De bacterie werd door Nasa gevonden in het onherbergzame Monomeer nabij Yose-mite National Park in Californië.