Binnenland Bewaar

Minder kleuters met overgewicht in Amsterdam

Minder kleuters met overgewicht in Amsterdam
© ANP

Het aantal veel te dikke kinderen in de stad wordt eindelijk minder. Obesitas bij kleuters tot vijf jaar moet in 2018 verdwenen zijn.

Het aantal kinderen met zwaarlijvigheid lijkt over zijn hoogtepunt heen. Zo is het aandeel vijfjarigen met overgewicht of obesitas sinds 2012 met 15 procent gedaald. Concreet gaat het om zo'n 160 dikke kleuters minder. Dat maakten de GGD en het stadsbestuur vandaag bekend.

Vandaag ook werd de nieuwe Aanpak Gezond Gewicht gepresenteerd, het programma van de gemeente om overgewicht tegen te gaan. Het eerste deel van deze aanpak werd onlangs afgesloten. De stad trekt structureel 2,5 miljoen euro uit voor het volgende deel, dat loopt tot 2018. Daar komt nog ruim 2 miljoen van het rijk bij.

1000 dagen
Nieuw in het programma is de '1000-dagen-aanpak', waarbij de focus ligt op het kind van negen maanden voor de geboorte tot zijn tweede verjaardag. Aanstaande en jonge moeders en vaders moeten beter worden voorgelicht over hun eigen gezondheid, borstvoeding, en de manier waarop ze hun kind te eten geven. Hiervoor wordt een groot educatieprogramma opgetuigd bij de consultatiebureaus en verloskundigenpraktijken.

Wethouder Eric van der Burg stelt zich ten doel dat over drie jaar alle Amsterdamse kinderen tot vijf jaar op gezond gewicht zijn, en in 2023 alle kinderen tot tien. Over achttien jaar moet het kinderobesitas­probleem helemaal zijn opgelost.

Noodklok
In mei 2013 luidde Van der Burg de noodklok over de 'vloedgolf' en de 'epidemie' van obesitas. Er bleken 30.000 kinderen in de stad te zwaar te zijn; een aandeel van 23 procent, waar het percentage landelijk op 15 procent ligt.

Het aantal dikke kinderen bleek vooral extreem hoog in de armste wijken, en nam in hoog tempo toe. Vooral bij kinderen met een Turkse achtergrond is het probleem groot, met 40 procent overgewicht.


Vandaag (20/03) meer in Het Parool: Vijf vragen aan Eric van der Burg over obesitasaanpak in stad