Binnenland Bewaar

Patiënten GGZ voortaan vaker thuis behandeld

Demonstranten op het Malieveld in Den Haag protesteren tegen de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. (Archieffoto)
Demonstranten op het Malieveld in Den Haag protesteren tegen de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. (Archieffoto) © anp

Patiënten met geestelijke problemen zullen voortaan vaker thuis worden behandeld. Het aantal bedden in instellingen zal fors worden teruggebracht. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft daarover afspraken gemaakt met de sector, meldde het ministerie vandaag.

In het akkoord staat verder dat patiënten meer moeten doen aan preventie, zelfmanagement en hun herstel. Ook zal in de sector minder gebruik worden gemaakt van dwang.

De zorg wordt dichter rondom de patiënt georganiseerd. De huisarts zal dan ook een belangrijkere rol gaan krijgen. Het aantal bedden in instellingen moet in 2020 met een derde zijn teruggebracht ten opzichte van 2008. Ook wordt de financiering van ggz-instellingen anders geregeld.

De minister wist de handen ineen te slaan met zorgaanbieders, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Door de afspraken moeten de uitgaven aan geestelijke zorg worden getemperd. De afgelopen jaren kostte de geestelijke gezondheidszorg elk jaar 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat moet in 2013 en 2014 maximaal 2,5 procent worden.