Kunst & Media Bewaar

Jip & Janneke spelen al 60 jaar samen

Alle verhaaltjes van Jip & Janneke zijn gebundeld in acht boekjes.
Alle verhaaltjes van Jip & Janneke zijn gebundeld in acht boekjes. © ANP

'Jip liep in de tuin en hij verveelde zich zo. Maar kijk, wat zag hij daar? Een klein gaatje in de heg.' Met die woorden begon vandaag precies 60 jaar geleden het allereerste Jip & Janneke-verhaaltje in Het Parool.

Vijf jaar lang leefden lezers van de krant wekelijks mee met de avonturen van het duo. Geschreven door Annie M.G. Schmidt en met tekeningen van haar collega Fiep Westendorp. Annie begon na de oorlog als documentalist bij Het Parool. Ze publiceerde gedichten, columns, cabaretteksten en verhalen.

De schrijfster in een interview over haar werk op de redactie van de Amsterdamse krant: 'Iedereen ging met elkaar naar bed, allemaal getrouwde mannen die met elkaars vrouwen gingen, feesten en afspraakjes en toestanden enzo. Eerst stond ik daar heel onwennig tegenover, maar ik vond het allengs wel aardig.'  

Het Parool publiceerde wekelijks een nieuwe aflevering van buurtkinderen Jip en Janneke en hun hondje Takkie en poes Siepie. Het laatste verhaal verscheen op 7 september 1957.

'Wat zou er aan de andere kant van de heg zijn, dacht Jip? Een paleis? Een hek? Een ridder? Hij ging op de grond zitten en keek door het gaatje En wat zag hij? Een klein neusje. En een klein mondje. En twee blauwe oogjes. Daar zat een meisje. Zij was net zo groot als Jip. 'Hoe heet je?' vroeg Jip. 'Janneke,' zei het meisje'.