Wie vorig jaar het poëziespektakel Ik wil een naam van chocola las, wist het al: Simon van der Geest (1978) was met iets bijzonders bezig. De schrijver, die eerder dat jaar had gedebuteerd met het veelbelovende, maar ook licht ontsporende kinderboek Geel gras, had voor deze bundel een gedicht in vrije versvorm geschreven. Zittend op de bril van een zwembad-wc droomt een jongetje, dat kort daarvoor nog het mikpunt was van pesterijen, zich de held van een verhaal: en dat we vet verdwalen en heel ver en vrij en vol gevaar, onderweg sneuvelen er een paar en iedereen huilen behalve ik, / en ik, ik zeg dan: / 'Hé, kom op. / Loop maar mee met mij.

De toon van Van der Geests gedicht was aangenaam luchtig en direct. Geen ronkende regels, maar bijna spreektalige zinnen waaruit een authentiek jongetjesgevoel sprak. Een beetje zoals Edward van de Vendel in zijn Superguppie-gedichten klinkt, maar dan voor oudere kinderen. Duidelijk was wel dat dit pas het begin van het verhaal was en dat meer over het jochie met zijn plakzwembroek te vertellen viel.

Dat klopte. Onlangs verscheen Dissus, met monumentale grafische tekeningen van Jan Jutte, waarin het titelpersonage zijn avontuur krijgt, groter en gevaarlijker dan hij had kunnen verzinnen. Het jochie op de wc ontpopt zich als de gewenste held, maar kan niet voorkomen dat enkele vriendjes op gewelddadige wijze om het leven komen. Het eerste slachtoffer valt al op pagina veertien: opgevreten door een eenogige boer.

De volwassen lezer van het verhaal heeft dan al in de gaten dat de overeenkomsten met Homerus' Odyssee niet toevallig zijn. Dissus is een kleine Odysseus in de polder, net zo onverschrokken als zijn illustere voorganger. Ook Dissus krijgt te maken met Sirenen met verlokkelijke stemmen en met de gevaarlijke Scylla en Charybdis (hier kraanmachines). En net als Odysseus ziet hij zijn maatjes sneuvelen zonder dat hij er iets aan kan doen.

Maar Dissus is geen heldendicht pur sang. Het is een ontroerend verhaal over jongetjesvriendschappen, stoer en met de juiste dosis onverschilligheid. Jongens zijn immers geen meisjes; die huilen niet als weer een makker onder de golven verdwijnt. Het is ook een afvalrace à la Tien kleine negertjes; de vraag hoeveel jongens nog zullen sterven voordat het clubje veilig thuiskomt, geeft het boek z'n vaart en spanning. Dat alles heeft Van der Geest in een originele vorm gegoten, die in de moderne jeugdliteratuur alleen bekend was van Wim Hofmans bewerking van Sneeuwwitje.

De keuze voor Jan Jutte als illustrator s een gelukkige. Ook Jutte houdt niet van grote sentimenten. Zijn verdriet is gestileerd, neergezet met robuuste, expressieve lijnen. Nergens vloeit een traan, het gevoel is ornamenteel en juist daarom sluit het zo nauw aan bij Van der Geests verhaal. (JOUKJE AKVELD)

Simon van der Geest - Dissus
Leeftijd: 10+,
Querido, € 13,95.