Amsterdam Bewaar

Taxibaas rekent in boek af met verleden

Oud taxibaas Dick Grijpink (geheel rechts) tijdens de rechtszaak tegen TCA. Foto ANP
Oud taxibaas Dick Grijpink (geheel rechts) tijdens de rechtszaak tegen TCA. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Afrekenen met het verleden en met de Nederlandse overheid. Dat was voor oud-directeur van taxibedrijf TCA en oud-rechercheur Dick Grijpink de aanleiding om zijn levensverhaal te laten optekenen door journalist Bart Bakker. De twee presenteerden het boek 'De afrekening' vrijdag.

Grijpink doet een boekje open over de rol van de overheid tijdens de Amsterdamse taxioorlog en tijdens de strafzaak die tegen hem volgde. Justitie vervolgde Grijpink en twee medebestuurders van TCA gedurende enkele jaren wegens vermeende oplichting, aanzetten tot geweld en lidmaatschap van een criminele organisatie. De zaak is uiteindelijk geseponeerd.

,,In dit boek heb ik geprobeerd uit te leggen wat er met je gebeurt, als je de strijd aangaat met de kliek die in Nederland zowel voor als achter de schermen de dienst uitmaakt. Het is een strijd tegen een veelkoppig monster die ik uiteindelijk heb verloren'', zo schrijft Grijpink.

Ook vertelt Grijpink over zijn tijd als rechercheur bij de Amsterdamse politie en bij de Politieke Inlichtingen Dienst, een onderdeel van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Onder anderen oud-staatssecretaris Aad Kosto en ex-Kamerlid Wynand Duyvendak moeten eraan geloven vanwege vermeende betrokkenheid bij acties van de kraakbeweging van de jaren tachtig.

Verder heeft Grijpink geen hoge pet op van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Ook heeft de oud-agent nog een lijst met persoonlijke rekeningen te vereffenen. Grijpink: ,,Politici zijn als aambeien; je hebt ze ineens, je hebt er een hoop last van en je komt er nooit meer vanaf.''. (ANP)