Kunst & Media Bewaar

Genomineerden Libris Geschiedenisprijs bekend

Annejet van der Zijl is genomineerd voor haar boek Bernhard. ANP
Annejet van der Zijl is genomineerd voor haar boek Bernhard. ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De jury van de Libris Geschiedenis Prijs 2010 heeft maandag de vijf genomineerden bekendgemaakt voor de prestigieuze prijs.

De genomineerde boeken zijn: Bernhard. Een verborgen geschiedenis (door Annejet van der Zijl), Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw (Els Kloek), Congo. Een geschiedenis (David van Reybrouck), De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935 (Robin te Slaa en Edwin Klijn) en Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant (Marriëtte Wolf).

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 20.000 euro. De uitreiking van de prijs voor het beste historische boek van 2010 is op 23 oktober in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens de Nacht van de Geschiedenis. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken, goed geschreven zijn en gebaseerd zijn op gedegen historisch onderzoek.

De prijs ging vorig jaar naar Jolande Withuis voor haar biografie over verzetsman Pim Boellaard. De prijs heette voorheen de Grote geschiedenis Prijs. (ANP)