Soms treden cabaretiers op tijdens een bedrijfsfeestje. Ze grasduinen in hun repertoire en verzinnen een paar toepasselijke grappen. Freek de Jonge treedt op tijdens het sportgala waar de sportman etc. van 2008 bekend wordt gemaakt, maar zijn show, De limiet, is bijna helemaal nieuw. En daarom kan hij hem, voorafgaand aan de tv-uitzending, in het theater spelen.

Freek de Jonge is in De limiet ouderwets op dreef. Met ouderwets wordt hier bedoeld: de grapdichtheid is zo hoog en de verstilling en bezinning zijn zo gering, dat de conference van De Jonge veel dichter bij Neerlands Hoop staat dan bij zijn prachtige vorige programma, De laatste lach. Ja, het is weer ouderwets lachen met Freek.

Dat was ook de bedoeling. De laatste lach was een theatermonoloog waarbij hij probeerde van de lach weg te blijven. Dat lukte natuurlijk niet, maar op het toneel min of meer je eigen dood spelen, roept eerder stilte op dan geschater. Sport is een serieuze zaak, maar De limiet is een aaneenschakeling van grappen, goede grappen. Het publiek, alsmede uw recensent, lachte gemiddeld ten minste driemaal per minuut.

Aanvaringen
De Jonge bestookt via zijn grappen wel degelijk dingen als de slapte van de Nederlandse topsporter (blij zijn met een achtste plaats), het gelul van het voetbaljargon (ook en juist van Johan Cruijff) en Peter R. de Vries, maar zwaar wordt het nergens. Het is sterk dat hij zijn aanvaringen op televisie met de misdaadverslaggever niet vermijdt als slechte pr - wat ze waren - maar ze juist opzoekt in de vorm van een running gag.

Om één voorbeeld van een grap te geven (meer verklappen is niet goed): Freek doet graag aan liefdadigheid, maar hij heeft zo zijn voorkeuren. ''Ik werk graag met terminalen, dan krijg je achteraf nooit gezeur.'' Vooruit, nog eentje dan. Toen bondscoach Van Basten Romano Denneboom had geselecteerd, vond Freek het tijd worden zelf zijn voetbaltas klaar te zetten. En hij noemt zich - dit is echt de laatste - 'een van de weinige overlevenden van Neerlands Hoop'.

De Jonge is meer dan een stand-upcomedian. Hij gebruikt theatrale middelen. Hij draagt een idiote sportoutfit, gebruikt grappige videobeelden en galoppeert over het podium terwijl Anky van Grunsven als pop op zijn schouders zit.

Hoe je het wendt of keert, Freek is nog steeds onovertroffen. (JOS BLOEMKOLK)

Freek de Jonge, De limiet. Gezien: Stadsgehoorzaal te Vlaardingen. Nog te zien: 11-14 en 17-20/12 in het Compagnietheater en 19/12 op tv.