AMSTERDAM - Jacob Derwig heeft de Paul Steenbergen-penning ontvangen. Hij kreeg de prijs zaterdagavond in Stadsschouwburg Amsterdam uit handen van Pierre Bokma, na afloop van de voorstelling Romeinse tragedies.

De 39-jarige Derwig is bekend van zijn rollen in onder meer de films Zus&Zo en Lek en hij is verbonden aan de Toneelgroep Amsterdam. Derwig is getrouwd met actrice en scenarist Kim van Kooten.

De prestigieuze Paul Steenbergen-penning is in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag ter ere van de 75ste verjaardag van de acteur Paul Steenbergen. De opdracht die Steenbergen kreeg, was de penning op een zelfgekozen moment door te geven aan een toneelkunstenaar van zijn keuze. Dat geldt nu ook nog voor de kunstenaars die de prijs krijgen.

In 1989 kreeg Willem Nijholt de Paul Steenbergen-penning uit handen van Guido de Moor. In 2002 gaf deze de onderscheiding door aan Pierre Bokma met de woorden ''Ik vind je niet alleen de beste Shakespeare-acteur, ik vind je gewoon de grootste acteur van Nederland.'' (ANP)