Kunst & Media Bewaar

Beckett winnaar beste toneeltekst aller tijden

Een scene uit Wachten op Godot van Samuel Beckett. Foto ANP
Een scene uit Wachten op Godot van Samuel Beckett. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - In een verkiezing georganiseerd door het theatertijdschrift TM en de website Moose heeft het theaterpubliek Wachten op Godot van Samuel Beckett gekozen tot de beste toneeltekst aller tijden.

De uitslag werd zondagavond bekendgemaakt tijdens het Nederlands Theaterfestival. De verkiezing liep over het hele seizoen 2008-2009 en kende twee rondes. In de eerste ronde mocht het publiek kiezen uit een longlist van 99 toneelstukken of zelf een stuk aandragen; in de tweede ronde kon men stemmen op de tien vaakst genoemde stukken.

Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee eindigde als tweede. William Shakespeare kwam met Hamlet op de derde plaats, terwijl Midzomernachtsdroom als achtste eindigde. Angels in America van Tony Kushner kwam met ruim tien procent van de stemmen op de vijfde plaats.

Wachten op Godot kent in Nederland een uitgebreide opvoeringsgeschiedenis. Recente ensceneringen waren van Het Nationale Toneel (met Mini & Maxi als Vladimir en Estragon) en van het Noord Nederlands Toneel, gespeeld door cabaretiers. In oktober gaat een nieuwe uitvoering in première bij Toneelgroep Oostpool. (HET PAROOL)