De Amerikaanse groep TV On The Radio heeft een heel bijzondere plaat gemaakt, maar het lijkt alsof de leden liever niet hebben dat u dat weet. Neem de hoes: gewoon wat lettertjes op een blauwe ondergrond, saaier lijkt onmogelijk. En die titel Dear science is ook niet echt gelukkig natuurlijk, zeker niet voor een groep die toch al de naam had droogkloterige artrock te maken.

Arty klinken de vijf New Yorkers (vier zwart, één blank) nog altijd op Dear science, maar veel meer dan met de twee albums die hieraan vooraf gingen, weten ze daarmee nu ook opwinding te veroorzaken. De muziek van TV On The Radio is niet langer alleen maar knap, op een heel tegendraadse manier swingt ze tegenwoordig ook. Meer dan eens gaan bij het beluisteren van Dear science de gedachten uit naar de oude Talking Heads.

Hoekige new wave, meerstemmige zang in de Beach Boystraditie, kale elektro, free jazz, ongemakkelijk schurende rock en harde funk; het komt op Dear science allemaal voorbij, maar dan wel op een manier zoals we het nog nooit hoorden. De muziek van TV On The Radio zit vol onverwachte wendingen en overgangen en is fantastisch opgenomen.

Hoe deze muziek live klinkt, kunnen we binnenkort vaststellen. Noteer nu in de agenda: 3 december treedt TV On The Radio op in de Melkweg. (PETER VAN BRUMMELEN)

www.tvontheradio.com