Voor twee zo buitensporig begaafde singer-songwriters brengt het echtpaar Buddy en Julie Miller erg veel tijd door in andermans schaduw. Hoewel Buddy's laatste soloalbum opnieuw de hemel in werd geprezen, is hij vooral bekend als gitarist en producer in dienst van anderen. Julies laatste eigen plaat dateert ondertussen ook al van 1999.

Dat het nu verschenen Written in chalk pas de tweede gezamenlijke cd van het echtpaar Miller is in twintig jaar huwelijk, is dus typerend. En doodzonde, want wat ís dit een prachtig album.

De Millers stropen alle uithoeken van de rootsmuziek af, van de nostalgische countryrock van het The Band-achtige Ellis Country tot de bonkig hitsige blues van Gasoline and matches en van de kwetsbare pianoballad Don't say goodbye tot de zomerse hartenpijn van One part, two part. De verweerde 'twang' van Buddy schuurt mooi tegen Julies breekbare Rickie Lee Jonesgeluid aan en zijn gitaarspel is dienstbaar en magistraal.

Leuke bijkomstigheid van al die jaren werken met anderen: de gastoptredens mogen er wezen, met als hoogtepunten Robert Plant in het jazzy What you gonna do Leroy en de schitterende afsluiter met Emmylou Harris. Maar de spotlichten blijven ondertussen terecht gericht op dit ongekroonde koningskoppel. (DIRKJAN ARENSMAN)
(New West)

Website Buddy en Julie Miller
MySpace