ROTTERDAM - ''Ophouden? Pensioen? Dat dacht ik toch niet. Ik ben van plan de rest van mijn leven in de showbizz te blijven." Als Dolly Parton (62) donderdagavond in een lang niet uitverkocht Ahoy één ding duidelijk maakt, is het dat ook na bijna vijftig jaar in de schijnwerpers ze haar blonde pruiken niet de in kast zal laten. ''I will be back", belooft ze haar trouwe fans aan het einde van het twee uur durende optreden, met een mix van luid meegezongen hits en in stilte beluisterde nieuwe nummers.

De show is gelikt, zoals alles aan Dolly Parton, die wanneer ze niet zingt - 25 liedjes in totaal - eindeloos verhaaltjes vertelt. Zet daar ook een muziekje of sketch onder en je hebt een musical over het bewogen leven van Dolly Parton, het arme boerenmeisje uit Oost-Tennessee, dat een wereldster werd. Er zijn de voorspelbare grappen over de royale boezem -'als ik daar niet alles in had gestopt, was ik langer geweest'- en het nephaar, ''Als je eraan trekt ga ik echt niet schreeuwen hoor."

De zaal gniffelt, zo kennen de fans Dolly, die het gekwebbel ook gebruikt om tussen de liedjes op adem te komen. Na het schandaal vorig jaar in Zwolle, toen ze meer playbackte dan zelf zong, kan ze het zich niet echt veroorloven de boel opnieuw te flessen. Niet voor toegangskaartjes van meer dan zeventig euro. Opwindende nummers als 'Great Balls of Fire' en 'Jolene' worden daarom afgewisseld door wat rustiger songs, zoals 'Only Dreamin' van haar steeds weer gepromote nieuwe cd Backwoods Barbie.

De keuze voor afwisseling tussen oud en nieuw, bekend en onbekend, leidt tot gemengde reacties van het publiek. ''Jammer dat er niet meer hits waren", zegt een Rotterdammer na afloop. ''Zwolle was leuker en beter", meent een stel.

Stil zitten en luisteren is niet waar de met stola's en cowboyhoeden uitgedoste feestnummers onder de fans voor zijn gekomen. Die willen hossen, stampen, brullen en hebben geen geduld voor gospellied 'Jesus & Gravity' waarin Dolly Parton, als was ze op de EO-Jongerendag, zingt over hoe haar geloof en de zwaartekracht haar verheffen en toch met beide voeten op de grond laten staan.

Hier zingt de gelovige 'country girl' en niet de barbiepop uit het al even gevoelige 'Backwoods Barbie'. Met zoals ze zingt 'te veel make-up, te veel haar'. ''Beoordeel me niet alleen op de buitenkant, ik ben niet zo goedkoop als ik eruit zie, ik heb ook diepgang, ik word vaak verkeerd beoordeeld vanwege mijn uiterlijk", aldus Dolly Parton, die natuurlijk wel zelf verantwoordelijk is voor dat beeld, inclusief haar 'zware jongens' aan de voorkant.

Dolly Parton is vakvrouw genoeg om te weten dat ze zich moet vernieuwen, dat ze niet kan blijven hangen in de oude succesnummers. Tegelijkertijd kan ze haar fans die de oude teksten uit hun hoofd kennen, niet teleurstellen. Pas wanneer ze teruggrijpt op '9 to 5' en 'I have always loved you' slaat in Ahoy de vonk echt over. Maar dat is slechts van korte duur.

Dolly Parton Backwoods Barbie Tour, gezien 19 juni in Ahoy', Rotterdam. (HANS JACOBS)