Recensies Bewaar

Laatste liveopnamen Berlin Classics: Zwanenzang van een kamerorkest (***)

Hartmut Haenchen
Hartmut Haenchen © G. Mothes

Het Kammerorchester Carl Philipp Emanuel Bach bestaat niet meer. Na 34 jaar, 52 cd's en dvd's en vele concerten (waarvan 120 in Berlijn, in het Konzerthaus en de Philharmonie, pro deo), waarin een repertoire van zeshonderd stukken werd opgebouwd, gooien dirigent Hartmut Haenchen en de zijnen de handdoek in de ring. Het was economisch niet langer vol te houden.

Berlin Classics

Ons oordeel: ★★★☆☆
W.A. Mozart Sinfonien 39|40|41
Hartnut Haenchen

Bij Berlin Classics zijn liveopnamen van het afscheidsconcert dat op 1 mei van dit jaar in het Konzerthaus plaatsvond op cd uitgebracht. Op het programma: de laatste drie symfonieën van Wolfgang Amadeus Mozart, die hier, net als op de recente opname van Harnoncourt met het Concentus Musicus Wien, nadrukkelijk als een nauw met elkaar samenhangende triniteit worden gepresenteerd.

Haenchen gaat niet zo ver als Harnoncourt, die vond dat de drie stukken eigenlijk één instrumentaal oratorium vormden, maar in de toelichting in het cd-boekje wijst ook hij op niet mis te verstane thematische verwantschappen.

De benadering van beide dirigenten verschilt in de geest weinig van elkaar (ieder zijn eigen waarheid, gebaseerd op serieus muziekwetenschappelijk onderzoek), maar wat betreft de klank zijn het twee werelden. Haenchen neemt veel minder vrijheden dan Harnoncourt, die wat betreft dynamiek, rubati en tempi extreem is.

Welke te kiezen, is een kwestie van smaak: Harnoncourt is spannender, Haenchen is evenwichtiger.