Kunst & Media Bewaar

Haitink nooit meer bij Concertgebouworkest

Bernard Haitink
Bernard Haitink © Lebrecht/HH

Bernard Haitink zal het Koninklijk Concertgebouworkest niet meer dirigeren. Reden: hij voelt zich 'haast vernederd' door de huidige directie, die hem bij de viering van het 125-jarige jubileum van Concertgebouw en -orkest 'totaal heeft genegeerd'.

'Het schijnt ze niet te interesseren,' zei Haitink zaterdag, die vandaag zijn 85ste verjaardag viert. Haitink wilde de titel van eredirigent teruggeven, die hij sinds 1999 draagt, 'maar dat mocht niet'. 'En dan is er maar iets kleins en onplezierigs voor nodig om te zeggen: dan doe ik het helemaal niet meer. En dat is gebeurd,' aldus Haitink.

Volgeboekt
Haitinks kritiek richt zich op de directie van het orkest. Het gaat om Jan Raes, algemeen directeur, en Joel Fried, artistiek directeur, met wie hij 'geen enkel contact heeft' en die hij een gebrek aan 'interesse in de traditie' verwijt.

Haitink komt volgend seizoen wel in actie in het Concertgebouw, maar niet met het KCO. Hij opent de NTR ZaterdagMatinees met het Radio Filharmonisch Orkest, waar hij in 1954 zijn officiële debuut maakte als dirigent. Ook geeft hij later deze maand drie concerten in Berlijn, met de Berliner Philharmoniker, waar hij vijftig jaar geleden debuteerde.

In 2016 is het zestig jaar geleden dat hij zijn debuut maakte bij het KCO, het orkest waarvan hij 28 jaar chef-dirigent was. Over een viering daarvan is nog niet gesproken. 'Er zijn geen afspraken. Ik denk dat ze al zijn volgeboekt,' aldus Haitink.

Goede band met musici
Met de musici van het KCO noemt hij de band 'zeer goed'. Je dirigeert toch niet het management, je dirigeert óns, zeiden ze hem. Haitink heeft sympathie voor dat standpunt, maar hij is niet van plan terug te keren zolang er een directie zit met wie hij 'geen relatie heeft'.

Jan Raes vindt het 'ontgoochelend' dat Haitink 'dit via de krant' speelt, maar benadrukte vanochtend dat het orkest 'ontzettend groot respect' heeft voor de dirigent. Hij zegt 'niet meer te tellen' programmavoorstellen te hebben gedaan. 'We zullen hem altijd de hand blijven reiken. Hij is hier heel welkom.'


Lees vandaag (4-3) meer in Het Parool: 'Concentratie is mijn geheime wapen'