Recensies Bewaar

Gezellig meedeinen met veel te lange Bolero bij de 'Splendorparade' (**)

Gezellig meedeinen met veel te lange Bolero bij de 'Splendorparade' (**)
© Hans van der Woerd

Splendor Amsterdam is een collectief van muzikanten, componisten en podiumkunstenaars, dat zich met een openingsconcert 'Splendorparade' wat mager presenteerde in het Muziekgebouw aan 't IJ.

 
Het uitvoerende niveau was best in orde, maar inhoudelijk bood dit concert niet veel

In september vorig jaar werd de behuizing van het muzikantencollectief Splendor, een voormalig badhuis in de Nieuwe Uilenburgerstraat, feestelijk in gebruik genomen. Maar omdat die ruimte te klein is om alle betrokkenen bij dit bijzondere initiatief te ontvangen, was het Muziekgebouw gastheer voor de 'Splendorparade', waar een paar dozijn Splendormuzikanten zich zaterdag presenteerden.

Incrowdfeestje
Splendor werd opgezet als een soort particuliere vereniging waarin betalende leden de exploitatie van de eigen zaal mogelijk maken. Splendor bood 255 obligaties aan van duizend euro per stuk en daarvan werden er zowaar 233 verkocht. Het pand in de Nieuwe Uilenburgerstraat biedt de mogelijkheid concerten te geven - de leden krijgen een minimale korting - en er wordt driftig gerepeteerd en uitgeprobeerd door ongeveer vijftig musici. De verbouwing die noodzakelijk was om het hele initiatief mogelijk te maken, is gewoon ouderwets gesubsidieerd door stadsdeel Centrum; culturele broedplaatsen zijn nog steeds een stokpaardje van de wethouder van Cultuur.

Splendor bewijst heel treffend dat er met eigen initiatief nog best iets eigenzinnigs en kleinschaligs voor een niet al te groot publiek mogelijk is, nu de culturele kaasschaaf de kaas tot en met de korst heeft opgesneden. Zeer toe te juichen allemaal, maar tijdens de Splendorparade rees toch ook de vraag of er hier nu echt sprake is van een werkelijk vitaal nieuw cultureel perspectief. In het Muziekgebouw speelde zich vooral een gezellig incrowdfeestje voor muzikanten en hun welwillende achterban af. Daar is niks mis mee, maar het zou toch mooi zijn als Splendor verder reikte dan de eigen parochie of het eigenbelang van al die musici die zo graag willen spelen.

Gezellige speelmuziek
Als de gezelligheid even terzijde wordt geschoven en deze zaterdagmiddagmanifestatie als een regulier concert wordt beschouwd, was het mager wat in het Muziekgebouw passeerde. Jazeker, er is een flink aantal Splendor musici van naam en er zijn ook aanstormende talenten actief in de Uilenburgerstraat. Het uitvoerende niveau was dan ook best in orde. Maar inhoudelijk bood dit concert niet veel. Er was niets bijzonders te horen dat in de broedplaats in de Nieuwe Uilenburgerstraat was uitgebroed. Wel veel gezapig gezellige speelmuziek, gedateerd modernisme, veel vriendelijke etnische muziekinvloeden en een matig bandje dat op de progrock van de jaren zeventig teruggreep zonder daar iets aan toe te voegen of de oude formules écht ouderwets goed tot leven te wekken.

Dat het uiteindelijk fijn meedeinen werd met een veel te lange versie van Ravels tot op het bot afgekloven Bolero, was natuurlijk enorm gezellig en participatief. Maar misschien zou het daar eens wat minder om moeten gaan in de nieuwe cultuur die uit de smeulende resten van het verleden zou kunnen groeien.


Klassiek: Splendor
Wat: Van Purcell tot Anne la Berge en Maurice Ravel
Gehoord: 4/1
Waar: Muziekgebouw aan 't IJ