Buitenland Bewaar

Wiener Philharmoniker schrapt nazi's van erelijst

De Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel leidt het Wiener Philharmoniker, tijdens de 100ste verjaardag van het Konzerthaus in Wenen, afgelopen 19 oktober.
De Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel leidt het Wiener Philharmoniker, tijdens de 100ste verjaardag van het Konzerthaus in Wenen, afgelopen 19 oktober. © AFP

Het wereldberoemde Wiener Philharmoniker heeft 68 jaar na de Tweede Wereldoorlog zes nazi-kopstukken postuum hun onderscheidingen afgenomen. Onder anderen Hitlers rijkscommissaris voor het bezette Nederland, Arthur Seyss-Inquart, verloor de erering van het Oostenrijkse symfonieorkest. Dat heeft historicus Oliver Rathkolb verteld aan persbureau AP.

Het orkest stemde volgens Rathkolb op de jaarvergadering van 23 oktober unaniem in met het royement van de nazi-coryfeeën. Het nieuws was echter nog niet naar buiten gekomen. De zes nazi's zijn alsnog hun gouden ringen en medailles afgenomen.

Behalve Seyss-Inquart, die in 1946 de doodstraf kreeg voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zijn nog vijf anderen uit de lijst van gelauwerden geschrapt. Het gaat om SS-commandant Albert Reitter, de Weense gouverneur Baldur von Schirach, SS-commandant Friedrich Rainer, de gouverneur van Salzburg Rudolf Töpfer, en de Weense burgemeester Hanss Blaschke.

Rathkolb boog zich eerder dit jaar in opdracht van het Wiener Philharmoniker over het oorlogsverleden van het orkest. Hij stelde vast dat het Weense muziekgezelschap het nazibewind enthousiast omarmde. Na de Anschluss van 1938 werkte het orkest enthousiast samen met onder anderen Hilters progagandaminister Joseph Goebbels.

De helft van de orkestleden sloot zich aan bij de nazi-partij NSDAP, en het orkest liet joodse collega's zonder aarzelen vallen. Dertien musici werden wegens hun joodse afkomst ontslagen; vijf van hem kwamen om in concentratiekampen.