Amsterdam Bewaar

Vandaag in het Vondelparkpaviljoen: de Dag van het Vinyl met Hans Schiffers

Hans Schiffers in de studio bij Radio 2.
Hans Schiffers in de studio bij Radio 2. © ANP

De Avro viert vandaag in het Vondelparkpaviljoen de Dag van het Vinyl. In alle radioprogramma's wordt alleen muziek vanaf vinyl gedraaid. Radio 2-diskjockey Hans Schiffers is het gezicht van de dag.

Nederlandse muziek heeft hij in een slaapkamer boven staan. De rest van de popmuziek staat, per decennium gerangschikt, in een kamer beneden. In weer een ander kamertje bevindt zich het actuele werk, planken vol, waarbij hij de dames op ooghoogte heeft staan, want voor zangeressen heeft hij een bijzonder zwak. En o ja, in een ruimte waar je niet rechtop kunt staan, zeker hij niet met zijn lange lijf, staan nog meer kratten vol cd's en elpees.

Het huis van Hans Schiffers (1960), Radio 2-diskjockey en het gezicht van Avro's Dag van het Vinyl, heeft iets van een muziekpakhuis. Als radiopresentator die zijn eigen programma's samenstelt (zeker geen usance in Hilversum), wordt hij door platenmaatschappijen ruim voorzien van materiaal. Bij dat nieuwe werk gaat het om cd's. Maar hij koestert zijn oude elpees, waarvan hij voor het bezoek een stapel lievelingen heeft klaargezet.

Liefde voor vinyl
Uren kan Schiffers, presentator van onder meer Schiffers.fm, praten over muziek, in het bijzonder platen. 'Muziek is in het digitale tijdperk onzichtbaar. Veel mensen hebben toch behoefte aan iets tastbaars. En vinyl biedt hen dat. Je hebt mensen die om nostalgische redenen platen draaien, maar vinyl vindt ook steeds meer zijn weg naar jongeren. Dat is het mooie: de liefde voor vinyl is niet gebonden aan leeftijd, maar ook niet aan sociale klasse of muzikale voorkeur.'

Idee
Het idee om een dag alleen maar muziek vanaf vinyl te draaien, ontstond bij de Radio 4-afdeling van de Avro, maar morgen doen alle radioprogramma's van de omroep mee, op Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 Nostalgia en Radio 6. Al die programma's worden uitgezonden vanuit het Vondelparkpaviljoen in Amsterdam, het voormalige Filmmuseum, dat de hele dag voor publiek toegankelijk is.

Optredens en elpees taxeren
Schiffers is de verbindende factor. 'Met een zender op mijn rug zal ik door het gebouw lopen om verslag te doen van wat er allemaal gebeurt. Er zijn optredens van dj's en muzikanten. Mensen kunnen hun singles en elpees laten taxeren door deskundigen. Tim Knol komt langs, ook een echte vinylliefhebber en als muzikant gevormd door de platencollectie van zijn vader. En we hebben een ruimte waar mensen à la Achterwerk in de kast voor de camera kunnen vertellen waarom ze een bepaalde plaat zo mooi of leuk vinden.'

Dag van het Vinyl, vandaag vanaf 9.00 uur op de radio en in het Vondelparkpaviljoen, Amsterdam.