Kunst & Media Bewaar

Plastic Bertrand zong niet zelf

Plastic Bertrand in 2003. Foto AFP
Plastic Bertrand in 2003. Foto AFP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De kwestie is dat Plastic Bertrand, zanger van de wereldhit Ça plane pour moi (1977), de zanger niet is. Dat is nu op verzoek van een rechtbank door deskundigen vastgesteld .

Het was al vanaf het begin een publiek geheim dat niet de Belg Roger Jouret, alias Plastic Bertrand, het niet zo rauwe punkdeuntje Ça plane pour moi zong maar de componist en producer van het nummer, de Fransman Lou Deprijck. Jouret deed niet meer dan met een tamelijk flamboyant hoofd de tekst van Deprijck playbacken. Deprijck zegt dat Jouret niet meer dan een marionet was; hij bedacht zelfs de naam Plastic Bertrand voor hem. Het was de platenmaatschappij die had aangedrongen op een ander hoofd dan dat van Deprijck.

Jouret heeft altijd heftig ontkend en had daarvoor een sterk argument: zijn handtekening onder het contract dat zijn naam verbond met de zang van het nummer. En hij had een sterk motief: niet alleen zou het hem in zijn goede naam aantasten, hij zou er ook royalty's en rechten door verliezen, 'naburige rechten' met name.

De Wet op de Naburige Rechten regelde rechten van de uitvoerende artiesten. Als voorheen With a little help from my friends van Joe Cocker op de radio werd gedraaid, kreeg Cocker daar niets voor - alles ging naar de auteurs Lennon en McCartney en de uitgever van de muziek.

De wet is in Nederland sinds 1993 van kracht, in België sinds 1999 en in Frankrijk sinds 1987. Deprijck hield in 1977 geen rekening met die rechten. Daar kwam nog bij dat Ça plane pour moi later gebruikt werd in reclamefilmpjes.

Deprijck spande in 2006 bij een Brusselse rechtbank een rechtszaak aan tegen Plastic Bertrand, maar hij verloor. De handtekening van Jouret gaf de doorslag.

Nu heeft een team van deskundigen de zang op de plaat onderzocht. Het kwam tot de conclusie dat hier onomstotelijk de stem van Deprijck te horen was en niet die van Jouret. Linguïsten stelden vast dat het accent van de zanger toebehoort aan iemand die uit het noordoosten van Frankrijk komt en niet aan iemand uit Brussel.

Nu moet de rechtbank nog beslissen of de bevindingen van de deskundigen overtuigend genoeg zijn om Deprijck de naburige rechten toe te kennen. (JOS BLOEMKOLK)