In 2003 oogstte pianist/zanger Willem van Ekeren bewondering en verwarring door een cd uit te brengen met liederen die waren voortgekomen uit een zeer onwaarschijnlijke combinatie. Hij speelde stukken uit Das wohltemperierte Klavier van Bach en zong op die muziek gedichten van Charles Bukowski. Het hele gedicht op het hele stuk, en het paste wonderbaarlijk goed.

Van Ekeren heeft voortgebouwd op zijn ontdekking. Zijn nieuwe cd Walking and living through this is opnieuw Bach-Bukowski, zij het dat hij - en dat is een minpunt voor wie zijn werk al kent - acht van de zeventien nummers op die cd al eerder heeft op cd heeft uitgebracht. Daaronder ook het prachtige You know and I know and thee know op de Prelude in f klein, met een regel als The sadness and glory of two slippers under a bed.

Het blijft fenomenaal dat de tamelijk rauwe Bukowskiteksten, met dwergen die te veel goedkope bourbon hebben gedronken en stieren die zorgvuldig worden gefokt door de matadoren, kunnen samengaan met het harmonieuze universum van Bach. Dat kunnen ze, omdat ze hun helderheid gemeen hebben.

Van Ekeren is ook nu weer op dreef. Hij is niet de beste pianist en niet de beste zanger, en hij slikt wel eens een woordje in, maar de intensiteit van zijn bluesy interpretaties maakt alles goed.
Is dit klassiek, pop, jazz? Het is Bach en poëzie in een jazzclub zonder rookverbod.   
(JOS BLOEMKOLK)
(EtceteraNow)