DEN HAAG - Jazzpianist en jazzdocent Frans Elsen (28 mei 1934) is op woensdag 23 februari in zijn geboorteplaats Den Haag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Muziek Centrum Nederland (MCN) donderdag laten weten.

Elsen hoorde in de jaren vijftig tot de eerste moderne jazzpianisten van Nederland. Vanaf de jaren zeventig speelde hij ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het jazzonderwijs aan de Nederlandse conservatoria.

In de loop der jaren werkte de musicus met tientallen grote namen uit de Amerikaanse jazz, onder wie Barry Harris, Phil Woods, Zoot Sims, Stan Getz, Art Farmer, Oliver Nelson, Donald Byrd, Clark Terry, Thad Jones, Chet Baker en Ben Webster.

Vanaf het begin in 1979 was hij nauw betrokken bij de jazzopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, aldus het MCN. Meerdere generaties Nederlandse jazzmusici hebben daar bij hem gestudeerd, tot zijn pensionering in 1999. Voordien was Elsen actief als initiator van jazzopleidingen in onder meer Zwolle en Hilversum.

Hij publiceerde twee meerdelige leergangen: Jazzpracticum en Jazzharmonie aan de piano.

Tijdens het North Sea Jazz Festival 1991 werd Frans Elsen onderscheiden met de Bird Award Special Appreciation. (ANP)