Kunst & Media Bewaar

De Dijk wint Popprijs 2008

Zanger Huub van der Lubbe van De Dijk toont het kunstwerk van de popprijs 2008. Foto's ANP/Dennis Beek
Zanger Huub van der Lubbe van De Dijk toont het kunstwerk van de popprijs 2008. Foto's ANP/Dennis Beek © UNKNOWN

GRONINGEN - Popgroep De Dijk heeft de Popprijs 2008 gewonnen op het Groningse muziekfestival Noorderslag. Dat werd zaterdagavond op de laatste festivaldag bekendgemaakt. Zanger Huub van der Lubbe nam de prijs, een bedrag van 10.000 euro, in ontvangst.

De Popprijs is aan de formatie toegekend omdat die volgens de organisatie het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Het album Brussel dat de band vorig jaar uitbracht, werd goud.

''Slechts weinig artiesten hebben de afgelopen vijftig jaar zo'n belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse popcultuur'', zo stelde de jury. De jury was het naar eigen zeggen in een recordtijd eens dat De Dijk de prijs moest winnen. Niet alleen vanwege haar bijdrage aan de Nederpop, die dit jaar een halve eeuw bestaat. Maar ook vanwege hun vorige jaar verschenen album Brussel, waarin de band zich volgens de jury ''opnieuw uitvindt en het echte bandjesgevoel terug heeft gevonden.'' Bovendien zijn de teksten op de plaat, en in het bijzonder het nummer Mooier dan nu zal het nooit gaan, volgens de jury ''onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse popmuziek''.

Begeleid door de traditionele bierregen vanuit het publiek nam zanger Huub van der Lubbe de prijs, een beeldje van Theo Mackaay, in ontvangst. Daarna trakteerde de band de uitzinnige schare toeschouwers op een concert.

De Popprijs, die in 1986 voor het eerst werd uitgereikt, geldt als de belangrijkste prijs voor popmuziek in Nederland. Een jaar geleden ging de prijs naar dj Armin van Buuren.

Het driedaagse festival in de Groningse binnenstad was met 16.000 bezoekers helemaal uitverkocht. (ANP)