Recensies Bewaar

Jazz: Marzio Scholten - World of thought ****

Het zijn lange stukken van gemiddeld acht minuten, die Marzio Scholten schreef voor zijn tweede album World of thought. Toch zijn er geen momenten van langdradigheid of verveling. Elke compositie bevat zoveel dynamiek, dat je van de ene sfeer in de andere valt. Het ene moment zet de muziek aan tot dagdromen, het volgende tot uiterste concentratie.

De bandleider is gitarist, toch is World of thought geen gitaarplaat. Pianist Randal Corsen, in wiens spel je altijd een flirt met latin hoort, is even nadrukkelijk aanwezig. In de begeleiding met ritmisch geplaatste akkoorden, maar ook in kleine versieringen en meestal rap gespeelde solo's. De gastmuzikanten krijgen in bepaalde stukken alle ruimte om van zich te laten horen.

Het openingsnummer Tricks is bijvoorbeeld vooral een duet tussen Scholten en de Israëlische tenorsaxofonist Yaniv Nachum, waarbij de twee muzikanten om elkaar heen cirkelen en elkaar vinden in warme, lyrische unisono gespeelde frases. De Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire blaast in A breath of love prachtige ijle noten over Scholtens weldadige gitaarklanken. De ritmesectie - bassist Stefan Lievestro en drummer Bob Roos - zorgt onophoudelijk voor verdieping en reliëf en voor vaart en variatie. Hoe vaker je deze plaat beluistert, hoe mooier hij wordt. (MAARTJE DEN BREEJEN)
(OAP Records)

www.marzioscholten.com