Binnenland Bewaar

Cohen als vroedvrouw van rechts

PvdA-leider Job Cohen staat maandagochtend de pers te woord. Foto ANP
PvdA-leider Job Cohen staat maandagochtend de pers te woord. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Geert Wilders was er als de kippen bij om zijn geliefde opponent te bedanken voor diens bijdrage aan de vorming van een rechts kabinet. 'Echt ontzettend bedankt Job!', twitterde hij. ' Omdat jij een middenkabinet blokkeerde, kan nu een rechtse politieke samenwerking ontstaan.'

Wat VVD-leider Mark Rutte betreft, is er nu nog één optie mogelijk: een kabinet van VVD en CDA dat vanuit de Tweede Kamer wordt gesteund door Wilders' PVV. Rutte: ''In feite is Cohen de vroedvrouw van dit minderheidskabinet.''

Daarmee doelt hij op de blokkade die de PvdA-leider eerder in de formatie opwierp voor een middenkabinet (VVD, CDA en PvdA) en de door Cohen onderschreven conclusie van Rutte dat een Paars-pluskabinet (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) onhaalbaar is.

Cohen opperde dit weekeinde eerst de meerderheidsvarianten te verkennen, 'alvorens te kiezen voor een instabiele minderheid.' Die optie noemt CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen ongeloofwaardig. Immers, de enige op papier nog haalbare variant waar Cohen heil in ziet, is een kabinet van VVD, PvdA en CDA aangevuld met D66 en GroenLinks. De kans daarop is nu nul. Voor Cohen dreigt wat bij zijn kandidaatstelling in maart slechts een theorie leek: de oppositie.

Waar ging het mis? Feitelijk meteen bij het begin. Een belangrijke reden zich te melden als lijsttrekker was het gebrek aan tegenspel dat zijn PvdA aan Wilders had geboden. Maar het thema integratie speelde geen rol, de campagne ging over de economie. Een onderwerp waar Cohen niets mee heeft, laat staan iets van weet. Tel daarbij zijn blanco cv als het gaat om campagnevoeren en zijn moeizame campagnestrijd is verklaard.

De PvdA verloor nipt van de VVD en het strategisch manoeuvreren op het Binnenhof begon. In dat spel vertrouwde Cohen op de ooit
so?ciaalliberale denkbeelden van Mark Rutte, in de hoop het door hem zo gewenste Paarse kabinet te vormen. Die hoop was ijdel. Ruttes oren hangen - met de PVV als belangrijkste concurrent - alweer een tijdje naar rechts. Zo is de PvdA niet alleen het premierschap misgelopen maar ook kabinetsdeelname.

De populaire oud-burgemeester zonder noemenswaardige ervaring als volksvertegenwoordiger zal zich moeten onderscheiden tussen Roemer (SP), Pechtold (D66) en Halsema (GL). Een baan die door een vriend van Cohen in maart werd omschreven als 'zijn nachtmerrie'. (HUGO LOGTENBERG)