Binnenland Bewaar

Tjeenk laat oren niet naar Wilders hangen

Informateur Herman Tjeenk Willink en Geert Wilders. ANP
Informateur Herman Tjeenk Willink en Geert Wilders. ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Informateur Herman Tjeenk Willink heeft zijn conclusies getrokken over de kansen voor een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Wat PVV-leider Geert Wilders zaterdagavond bij Ground Zero in New York zal zeggen, zal daar niets aan veranderen.

Tjeenk Willink maakte gisteren korte metten met beweringen dat hij zijn conclusies over het weekeinde heen wil tillen, opdat hij kan zien wat Wilder zal zeggen bij een demonstratie tegen een islamitisch centrum vlak bij de plek waar op 11 september 2001 twee vliegtuigen de torens van het WTC in vlogen.

Tjeenk Willink had eerder gezegd dat hij waarschijnlijk maandag zijn eindverslag zou afronden, dus na Wilders' speech in New York. ''Daar is onmiddellijk van gemaakt dat ik mijn oren naar Wilders of naar zijn optreden daar laat hangen. Hij weet van mij dat dit niet het geval is. In elk geval heb ik er geen rekening mee gehouden.''

De echte reden is een agendatechnische, zei de informateur gisteren. Hij is nu klaar met de gesprekken en zal zijn eindverslag schrijven, maar moet de passages die gebaseerd zijn op gesprekken met de fractievoorzitters, nog door hen laten lezen. Maandag kan Tjeenk Willink naar de koningin, is de verwachting.

Tjeenk Willink wilde niets zeggen over zijn conclusie. Eerder had hij gezegd dat hij wilde weten of er een grote mate van zekerheid is dat een hervatting van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA zal slagen. Die drie partijen hadden onder leiding van informateur Ivo Opstelten drie weken over een regeer- en een gedoogakkoord voor een rechts minderheidskabinet gesproken.

Opstelten sprak gisteren met zijn opvolger Tjeenk Willink, die na afloop pleitte voor 'rust bij de stukken'. ''Zet die Twitter eens uit, laat het aan de informateur over,'' aldus de PvdA'er. Donderdag had Henri Kruithof, één van de leden van het hoofdbestuur van de VVD, via Twitter kritiek op Tjeenk Willink geuit.

De informateur ontving ook Eerste Kamervoorzitter René van der Linden. VVD, PVV en CDA hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid. Na de provinciale verkiezingen in maart zullen de leden van Provinciale Staten een nieuwe senaat kiezen. (ANP)