Binnenland Bewaar

Partijen willen loop volgende week akkoord

VVD-fractieleider Mark Rutte loopt over het Binnenhof na een middag overleg met het CDA en de PVV. Foto ANP
VVD-fractieleider Mark Rutte loopt over het Binnenhof na een middag overleg met het CDA en de PVV. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA willen in de loop van volgende week een akkoord bereiken over het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogd zal worden door de PVV. Op die manier kunnen het regeer- en het gedoogakkoord op zaterdag 4 september aan het CDA-congres worden voorgelegd. Dat stelden bronnen rond de formatie woensdag.

De onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) spraken woensdag met hun financiële secondanten opnieuw uren over de 18 miljard aan bezuinigingen die ze willen invullen. Dat bedrag zal gehaald worden, stelt een bron, maar het is wel sprokkelwerk. Een andere ingewijde spreekt van het verdelen van zoet en zuur tussen de drie partijen. Vertrouwen dat het lukt is er wel.

Als er volgende week overeenstemming is, kan er op 4 september een CDA-congres worden gehouden. Die datum heeft de voorkeur om zo te voorkomen dat het congres met een kritische achterban op 11 september valt, de dag waarop Wilders een speech op Ground Zero in New York gaat houden. (ANP)