WASHINGTON - Afghanistan zit in een neerwaartse spiraal. Het gezag van de regering van president Hamid Karzai wordt ondermijnd door een welig tierende corruptie en door het toenemende geweld. Dat staat in een ontwerprapport van de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten.

De definitieve versie van het rapport, een National Intelligence Estimate, zal pas verschijnen na de presidentsverkiezingen op 4 november. Maar The New York Times publiceert vandaag uit de ontwerpversie waarop de krant de hand heeft weten te leggen.

Volgens het rapport moet de Afghaanse regering niet in staat worden geacht de toenemende invloed van de Taliban in te dammen. De inlichtingendiensten concluderen dat de grootste problemen van het land samenhangen met de destabiliserende invloed van de heroïnehandel, die vijftig procent van de Afghaanse economie uitmaakt.

Henry A. Crumpton, een voormalige CIA-medewerker die vorig jaar aftrad als topdeskundige op het gebied van terreurbestrijding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meent dat de situatie in Afghanistan 'slecht is en steeds slechter wordt'. ''Washington begint zich daar nu pas rekenschap van de geven,'' aldus Crumpton.

Het sombere rapport van de inlichtingendiensten werd de laatste dagen voorafgegaan door opmerkelijke uitspraken van Amerikaanse zijde. Zo zei generaal David McKiernan, de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, dat 'in grote delen van het land geen enkele vooruitgang wordt geboekt'.

Zijn politieke chef, minister van Defensie Robert Gates, sloot niet uit dat met de Taliban zal moeten worden gepraat om tot enig resultaat te komen. ''Dat is één van de belangrijkste langetermijnoplossingen, zoals dat ook in Irak het geval was.''

Generaal David Petraeus, die eind van de maand als hoofd van het US Central Command verantwoordelijk wordt voor de operaties in Afghanistan, is het met Gates eens. ''Ik denk dat men met de vijand zal moeten praten. (...) Ook in Irak zijn we uiteindelijk om de tafel gaan zitten met sommige mensen die voordien op ons hadden geschoten.''

Die mening werd onderstreept door de bevelhebber van de Britse troepen in Afghanistan, Mark Carleton Smith. ''We kunnen deze oorlog
niet winnen. Als de Taliban bereid zijn over een politieke regeling te praten, dan is dat de weg waar-langs dit soort problemen tot een oplossing kan worden gebracht.''

Een eerste contact tussen de regering-Karzai en de Taliban lijkt gelegd in Saoedi-Arabië, waar koning Abdoellah vorige week vertegenwoordigers van beide partijen uitnodigde om het einde van de vastenmaand ramadan te komen vieren.'' (HET PAROOL)