Binnenland Bewaar

Tzipi Livni leider Kadima, wellicht premier Israël

Tzipi Livni ontmoette woensdag fans in Tel Aviv, vlak voor haar uitverkiezing tot partijleider van de adima. FOTO EPA/Pavel Wolberg
Tzipi Livni ontmoette woensdag fans in Tel Aviv, vlak voor haar uitverkiezing tot partijleider van de adima. FOTO EPA/Pavel Wolberg © UNKNOWN

JERUZALEM - De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Tzipi Livni, heeft donderdag de overwinning opgeëist in de verkiezingen om het leiderschap van haar partij, Kadima. De overwinning betekent dat Livni waarschijnlijk de nieuwe premier van Israël wordt.

Livni won de verkiezingen met een veel kleinere voorsprong op haar tegenstander, minister van transport Shaul Mofaz, dan was voorspeld. Ze kreeg slechts 431 stemmen meer dan Mofaz. De verkiezingen werden gehouden onder de leden van Kadima.

De 50-jarige Livni volgt Ehud Olmert op als partijleider en waarschijnlijk ook als premier. Ze heeft 42 dagen om een nieuwe regering te vormen. Als dat haar lukt wordt ze de eerste vrouwelijke premier van Israël sinds Golda Meir, die premier was van 1969 tot 1974.

In de Israëlische pers werd donderdag gemeld dat Mofaz Livni heeft gefeliciteerd met haar overwinning. Hij zou het advies om de uitslag aan te vechten hebben afgewezen.

Olmert stapte op als partijleider en premier omdat hij wordt verdacht van corruptie. (AP)