TOKIO - Kim Jong-il, de dictator van Noord-Korea, is al vijf jaar dood. Een dubbelganger speelt zijn rol, aldus de Japanse Korea-expert Toshimitsu Shigemura in een onlangs verschenen boek.

Volgens Shigemura overleed Kim Jong-il in 2003 aan diabetes en hebben wereldleiders als Vladimir Poetin en Hu Jintao bij hun bezoeken aan Pyongyang de hand geschud van een bedrieger.

Kim was bij zijn leven doodsbang vermoord te worden en had vier dubbelgangers opgeleid die hem meestal vervingen bij optredens in het openbaar, wanneer hij zich liet toejuichen door opgetrommelde volksmassa's. Eén van hen onderging plastische chirurgie om hem geloofwaardiger te maken, aldus Toshimitsu Shigemura.

Hij is in het verleden vaak belachelijk gemaakt door andere Korea-kenners. Maar in de hermetisch gesloten dictatuur en de bizarre dynastie doen zich dingen voor die experts van de inlichtingendiensten moeilijk logisch kunnen verklaren.

''Ik ben zeker van mijn bronnen in Noord-Korea. Medewetenschappers lachen me uit, maar leidende figuren bij inlichtingendiensten denken dat ik wel eens gelijk kan hebben,'' aldus Shigemura in een gesprek met de correspondent in Japan van The Sunday Times.

Zo wijst hij op een in Japan gemaakte analyse van de stem van Kim Jong-il in 2004 tijdens een ontmoeting met de toenmalige Japanse premier Junichiro Koizumi. De stem was niet dezelfde als bij een eerdere opname, aldus Shigemura in zijn boek De ware aard van Kim Jong-il. De schrijver baseert zich op bronnen bij de inlichtingendiensten van beide Korea's en van Japan.

Volgens Shigemura is Kim hoogstwaarschijnlijk overleden in de herfst van 2003, toen hij 42 dagen lang niet in het openbaar werd gezien. Volgens geruchten rouwde Kim om de dood van één van zijn vrouwen, was er een machtsstrijd aan de gang of hield hij zich voor langere tijd schuil uit angst voor een Amerikaanse aanval.

Kims slechte gezondheid was een publiek geheim bij inlichtingendiensten. Hij leed aan diabetes en had aandoeningen aan hart, lever en longen. Ook viel hij van tijd tot tijd ten prooi aan depressies, aldus de Japanner. Hij beroept zich hierbij op verklaringen van Russische en Chinese medici. Kim verscheen niet in het openbaar toen de olympische vlam laatst Pyongyang aandeed.

Volgens Zuid-Koreaanse experts die Kim voor en na zijn beweerde dood hebben ontmoet, is hij inderdaad veranderd. Ze schrijven dat echter toe aan een vermageringskuur en matiger drankgebruik. (HET PAROOL)

Kim Jong-il is - mede dankzij zijn "plezier-brigade" van jonge vrouwen - door The Times uitgeroepen tot de meest decadente dictator ter wereld.