Buitenland Bewaar

Vulkaan in oceaan ontploft

Rook, stoom en as worden vanuit de oceaan honderden meters de lucht ingeslingerd, tien kilometer voor de kust van Tongatapu. Foto AP/Lothar Slabon
Rook, stoom en as worden vanuit de oceaan honderden meters de lucht ingeslingerd, tien kilometer voor de kust van Tongatapu. Foto AP/Lothar Slabon © UNKNOWN

TONGA - De spectaculaire uitbarsting van een onderzeese vulkaan voor de kusten van Tonga, een eilandengroep in het zuiden van de Stille Oceaan, vormt in het huidige stadium nog geen gevaar voor de ruim honderdduizend bewoners van de archipel.

De erupties doen zich voor op tien kilometer van het hoofdeiland Tongatapu, en zijn vanuit de hoofdstad Nuku'alofa met het blote oog waar te nemen. De wind blaast de vrijkomende gassen, stoom en as van het eiland af. Volgens de plaatselijke politie lopen ook de dorpen aan de kust geen risico.

Voor de kust van Tongatapu ligt een groep van 36 onderzeese vulkanen. Volgens de bewoners van het kustgebied begonnen de uitbarstingen maandagmorgen, kort nadat zich een aantal stevige aardschokken had voorgedaan.

De Tonga-archipel maakt deel uit van de vuurring, een boogvormige zone van Chili via Alaska en Vanuatu naar Tonga, waarin aardbevingen en vulkaanuitbarstingen schering en inslag zijn. (HET PAROOL)