Buitenland Bewaar

Obama: 17.000 man extra naar Afghanistan

De troepenuitbreiding in Afghanistan is noodzakelijk om de 'verslechterende toestand te stabiliseren', aldus Omaba in een verklaring. Foto EPA/Jannine Hartmann
De troepenuitbreiding in Afghanistan is noodzakelijk om de 'verslechterende toestand te stabiliseren', aldus Omaba in een verklaring. Foto EPA/Jannine Hartmann © UNKNOWN

WASHINGTON - President Barack Obama stuurt zeventienduizend extra militairen naar Afghanistan. De manschappen, in meerderheid mariniers, worden ingezet in het zuiden van het land, waar ook de Nederlanders zijn gelegerd.

De troepenuitbreiding in Afghanistan is noodzakelijk om de 'verslechterende toestand te stabiliseren', aldus Omaba in een verklaring. Afghanistan heeft de afgelopen jaren niet de 'strategische aandacht en middelen' gekregen die noodzakelijk waren, aldus de president, verwijzend naar het beleid van George Bush om alle prioriteit te geven aan Irak.

De versterking bestaat uit achtduizend mariniers, vierduizend soldaten van de landmacht en vijfduizend ondersteunende troepen. Tot dusver hadden de Verenigde Staten 38.000 militairen in Afghanistan; de komst van zeventienduizend man extra is het begin van een uitbreiding die uiteindelijk zal leiden tot een Amerikaanse troepenmacht van ongeveer zestigduizend man.

Daarnaast bevinden zich dertigduizend militairen uit andere Navo-landen in Afghanistan. Volgens Obama is een fundamentale strategiewijzing nodig om te voorkomen dat Afghanistan en naburig Pakistan zich ontwikkelen tot een vrijhaven voor islamitische terreurgroepen.

In een interview met het Canadese tv-station CBC zei Obama echter ook dat militaire middelen alleen de problemen niet zullen oplossen. ''We zullen ook diplomatie en ontwikkelingshulp inschakelen.''

Obama zei zich bewust te zijn van de druk waaronder het Amerikaanse leger staat. Naar verwachting zal hij binnenkort een besluit nemen over de terugtrekking van troepen uit Irak. (HET PAROOL)