Buitenland Bewaar

IJsland rekent op Heilige Jóhanna

OJóhanna Sigurdardóttir. Foto EPA
OJóhanna Sigurdardóttir. Foto EPA © UNKNOWN

REYKJAVIK - Jóhanna Sigurdardóttir is de nieuwe premier van IJsland. De Sociaal-Democratische Alliantie (SDA) en Links-Groen vormen de nieuwe regering van van de eilandstaat in de Atlantische Oceaan.

Sigurdardóttir, bijgenaamd 'Heilige Jóhanna' vanwege haar compassie, wordt de eerste vrouw die het ambt in IJsland bekleedt. Ze is tevens de eerste openlijk homoseksuele regeringsleider ter wereld.

De vorige premier, Geir Haarde, diende vorige week het ontslag van zijn regering in vanwege de economische malaise in het land. De IJslanders hadden weken betoogd tegen het kabinet-Haarde. Door de crisis is de economie van IJsland ingestort. De werkloosheid en de inflatie lopen hard op. Het Internationaal Monetair Fonds heeft IJsland al tien miljoen dollar toegezegd om het hoofd boven water te houden.

De interim regering-Sigurdardóttir wil, om de economie uit het slop te trekken, onder meer het toezicht op de financiële markten aanscherpen en toenadering zoeken tot de Europese Unie. Sigurdardóttir wil de grondwet wijzigen om toetreding tot de EU mogelijk te maken via een referendum. Nieuwe verkiezingen staan gepland voor 25 april.

Sigurdardóttir leeft samen met een vrouw. Ze heeft twee zoons uit een eerder huwelijk en heeft zes kleinkinderen. De premier begon haar carrière op achttienjarige leeftijd als stewardess bij de IJslandse luchtvaartmaatschappij Loftleidir. Ze sloot zich aan bij de vakbond voor cabinepersoneel en trad op 23-jarige leeftijd toe tot het bestuur.

Via de vakbond rolde ze de sociaaldemocratische partij (SDA) van IJsland binnen. In 1978 werd Sigurdardóttir lid van het parlement en negen jaar later werd ze benoemd tot minister van Sociale Zaken. Midden jaren negentig richtte ze haar eigen partij op, die enkele jaren later weer samenging met de SDA.

Sinds 2007 was ze minister van Sociale Zaken onder premier Haarde. Door de kredietcrisis kwam de hele regering onder vuur te liggen, met uitzondering van Sigurdardóttir. De getroffen IJslanders zien in haar een vrouw van het volk. Zo weigerde ze twee jaar geleden bij haar aantreden als minister een auto met chauffeur van de zaak. Bovendien is ze voor een uitgebreide verzorgingsstaat en tegen een al te vrije markt, woorden die de IJslanders in deze moeilijke tijden maar wat graag horen. (ANP)