Buitenland Bewaar

Blagojevich afgezet als gouverneur van Illinois

De Democraat Blagojevich wordt er door de Amerikaanse justitie van beschuldigd te hebben geprobeerd geld of gunsten op te strijken in ruil voor een benoeming in de federale senaat. Foto EPA/Jonathan Kirschner
De Democraat Blagojevich wordt er door de Amerikaanse justitie van beschuldigd te hebben geprobeerd geld of gunsten op te strijken in ruil voor een benoeming in de federale senaat. Foto EPA/Jonathan Kirschner © UNKNOWN

SPRINGFIELD - Gouverneur Rod Blagojevich van Illinois is uit zijn ambt gezet. De senaat van Illinois besloot unaniem hem af te zetten wegens machtsmisbruik.

De Democraat Blagojevich wordt er door de Amerikaanse justitie van beschuldigd te hebben geprobeerd geld of gunsten op te strijken in ruil voor een benoeming in de federale senaat.

Door zijn verkiezing tot president was de zetel van Barack Obama vrijgekomen; Blagojevich had de bevoegdheid een opvolger te benoemen. In afgetapte telefoongesprekken noemde hij dat 'een gouden kans' om zichzelf te verrijken of een lucratieve bijbaan in de wacht te slepen. Nadat dat aan het licht was gekomen, benoemde hij de onbesproken Roland Burris tot opvolger van Obama.

Volgens de FBI, die Blagojevich op 9 december arresteerde, heeft hij geprobeerd Obama's senaatszetel te verkopen aan de hoogste bieder. Justitie deed al maanden onderzoek naar corruptie door de gouverneur. Hij wordt ervan verdacht baantjes te hebben verdeeld onder politieke vrienden en miljoenen te hebben uitgegeven aan een buitenlands griepvaccin, waarvan hij wist dat het overbodig was en dat bovendien niet in de VS kon worden ingevoerd.

Blagojevich heeft de beschuldigingen ontkend, maar ook als de rechter hem zou vrijspreken, is zijn politieke loopbaan in Illinois voorbij. De senaat van Illinois zette hem gisteren niet alleen uit zijn ambt, maar bepaalde ook dat Blagojevich nooit meer een politieke functie in die staat mag bekleden. (HET PAROOL)