Buitenland Bewaar

Nieuw-Zeelanders mogen stemmen over aanpassen vlag

Victor Gizzi (links) en David Moginie van het bedrijf Flagmakers bij een vlag van Australië (rechts) en Nieuw-Zeeland (links).
Victor Gizzi (links) en David Moginie van het bedrijf Flagmakers bij een vlag van Australië (rechts) en Nieuw-Zeeland (links). © AP

Nieuw-Zeelanders mogen zich in een referendum uitspreken over de vraag of de vlag van het land moet worden aangepast. Velen zien de huidige vlag als een relict van het koloniale verleden en willen ervan af. 'De vlag wordt gedomineerd door de Union Jack, terwijl wij niet langer gedomineerd worden door het Verenigd Koninkrijk', zei premier John Key vandaag in een toespraak. 'We moeten vertegenwoordigd worden door een vlag die duidelijk Nieuw-Zeelands is.'

In zijn toespraak maakte Key bekend dat er binnen drie jaar een volksraadpleging wordt georganiseerd. Zijn politieke opponenten hebben toegezegd deze plannen navolging te geven, zelfs als Key bij de verkiezingen van dit jaar het veld moet ruimen.

De huidige vlag laat het Zuiderkruis zien en de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek. Veel mensen hebben geklaagd dat de vlag te veel lijkt op die van buurland Australië en bovendien niet duidelijk maakt dat Nieuw-Zeeland onafhankelijk is van Groot-Brittannië. Veel voormalige militairen zijn echter fel tegen het veranderen van de vlag.

Hoewel veel mensen pleiten voor een andere vlag is nog niet duidelijk hoe die er dan uit moet komen te zien. Key is voorstander van een zilveren varen tegen een zwarte achtergrond, een afbeelding die ook door veel Nieuw-Zeelandse sportteams wordt gebruikt. Sommigen zien daar echter niets in, omdat de sporthelden daarmee op een lijn worden gesteld met het land. Anderen menen juist dat die vlag te veel lijkt op een piratenvlag. Weer anderen menen dat ook de inheemse Maori een plek moeten krijgen in de nieuwe vlag.

Nieuw-Zeeland werd in 1947 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Maar net als in een aantal andere voormalige koloniën is Queen Elizabeth formeel gezien nog staatshoofd.