Buitenland Bewaar

'Misbruikslachtoffers Savile werden uitgelachen'

Jimmy Savile in 2008.
Jimmy Savile in 2008. © AP

Misbruikslachtoffers van voormalig BBC-presentator Jimmy Savile zeggen dat ze zijn uitgelachen en genegeerd toen ze probeerden melding te maken van wat hij ze had aangedaan. Dat staat in een rapport van de Britse kinderbeschermingsorganisatie Nspcc.

'De slachtoffers zijn genegeerd, afgewimpeld, niet geloofd, uitgelachen en verbazingwekkend genoeg is in sommige gevallen zelfs gezegd dat ze geluk hadden dat Savile aandacht voor ze had', aldus Peter Watt van Nspcc.

Zijn organisatie interviewde 26 slachtoffers over hun ervaringen. Er waren verhalen over ziekenhuispersoneel dat beschuldigingen niet serieus nam, maar ook van familieleden en politie die slachtoffers niet geloofden. Anderen bleven jaren zwijgen omdat ze dachten dat zolang Savile in leven was, toch niemand ze zou geloven.

Ziekenhuizen
Pas recentelijk bleek uit onderzoek dat Savile honderden, vooral jonge slachtoffers had gemaakt. Hij deed dat onder meer in ziekenhuizen en gebouwen van de BBC.

Savile was een van de bekendste Britse tv-gezichten in de jaren 70 en 80. Hij overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Het misbruik kwam pas in volle omvang aan het licht na zijn dood.