Buitenland Bewaar

Kerry: Assad kan aanval voorkomen

John Kerry tijdens zijn ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague.
John Kerry tijdens zijn ontmoeting met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague. © GETTY

Als de Syrische president Bashar al-Assad snel al zijn chemische wapens opgeeft, dan komen er geen aanvallen op Syrië. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag.

Kerry gaf aan dat er geen Amerikaanse aanvallen komen als Assad binnen een week zijn chemische wapens aan de internationale gemeenschap overdraagt. De Amerikaanse bewindsman zei op bezoek in Londen dat alleen Assad, diens broer Maher en nog een generaal aan de chemische wapens van Syrië kunnen komen. Zij zijn volgens Kerry daarom verantwoordelijk voor gifasaanvallen rond Damascus op 21 augustus die meer dan 1400 mensen van het leven hebben beroofd.

De Amerikaanse president Barack Obama werft in binnen- en buitenland politieke steun voor luchtaanvallen op Syrië die een strafmaatregel moeten zijn voor het gebruik van gifgas. Bestraffing is in de ogen van Washington noodzakelijk, maar nu lijkt de 'chemische ontwapening' ook een prioriteit.

Maher al-Assad is onder meer het hoofd van de Republikeinse Garde, een elitkorps dat als de lijfwacht van het regime geldt. Hij is volgens waarnemers de militaire man van de clan en gaat meedogenloos te werk. Mede door zijn geweld zouden de betogingen van 2011 zijn uitgemond in een bloedige burgeroorlog.